Istraživanje: Broj Rusa koji se zalažu za rat prvi put pao ispod 50 odsto

U Rusiji je sprovedeno istraživanje o odlukama predsednika Vladimira Putina.

Sprovedeno je od 29. septembra do 1. oktobra, i u njemu je učestvovalo 1.610 ispitanika, dok je statistička greška oko 2,5 odsto, prenosi Index.hr.

Pokazalo se da 64 odsto ispitanika podržava odluku o delimičnoj mobilizaciji. Mobilizaciju je podržalo 56 odsto ispitanika starosti od 18 do 26 godina, dok je podrška kod starijih od 44 godine veća od 70 odsto.

Među argumentima u korist mobilizacije ispitanici su najčešće navodili potrebu odbrane otadžbine (56 odsto), potrebu vojske za većim brojem ljudstva (22 odsto), potrebu za bržim okončanjem specijalne vojne operacije (22 odsto). odsto) i poverenje u odluke šefa države (10 odsto). Kao kontraargument, najčešća je bila teza da profesionalni vojnici treba da ratuju (67 odsto), piše Komersant.
 
Samo 11 odsto njih smatra da nisu podložni mobilizaciji, a još manji broj, njih četiri odsto, namerava da ignoriše poziv ili napusti zemlju, piše Index.hr.
 
Njih 15 odsto tvrdi da u njihovom okruženju ima ljudi koji su već napustili zemlju ili nameravaju da to učine, što je pet odsto više nego u martu ove godine. Većina onih koji odlaze ili planiraju da odu su mlađi od 34 godine.
 
U odnosu na jul, broj onih koji se zalažu za nastavak takozvane specijalne vojne operacije smanjen je za šest odsto i sada iznosi 46 odsto, što je prvi put da je pao ispod 50 odsto.

Prisajedinjenje Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti Rusiji podržava 77 odsto ispitanika, a takvoj odluci se protivi samo 16 odsto ispitanika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.