Od 1. novembra nema više ruske nafte za Srbiju

Šesti paket sankcija Evropske unije podrazumeva i prekid snabdevanja naftom preko Jadranskog naftovoda, a iz Ministarstva energetike kažu da će biti nafte bez obzira na sankcije.
Od 1. novembra nema više ruske nafte za Srbiju
Foto: Pixabay

Iz resornog ministarstva su rekli da im je od ranije poznato da posle 1. novembra neće biti moguće snabdevanje ruskom naftom.

"Zbog toga će se domaća rafinerija i naftne kompanije, nakon ovog datuma, snabdevati sa slobodnog tržišta. Najbitnije je to da će tržište nafte i domaća rafinerija imati normalno snabdevanje i da neće biti prekida u isporuci goriva", naveli su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

U prvom nacrtu ovog predloga EU, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte.
 
Inicijalno je trebalo da se omogući njegov tranzit preko Hrvatske, ali nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o izuzeću je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, pisao je Radio slobodna Evropa.
 
Do pre nekoliko meseci, Srbija je gotovo dve trećine nafte dobijala iz Iraka, zatim u proseku 15 odsto preko Rusije, iz Kazahstana 10 odsto, dok je iz Norveške stizalo oko jedan odsto.
 
Međutim, u prethodnom periodu je država sa 16 na 60 odsto povećala uvoz ruske sirove nafte, koja je pojeftinila, zbog čega je značajno smanjem uvoz iz Iraka, ali i Kazahstana. 
 
Stručnjak za energetsku efikasnost Miloš Zdravković je za Blic Biznis rekao da će država morati da se usmeri na naftu iz ove dve azijske države i da taj zaokret može da dovede do nekih poremećaja na berzi.
 
"Nafta je berzanska roba, što znači da cenu određuju ponuda i tražnja. U ovom slučaju, kada će ruske nafte biti manje, posledice bi mogle biti pritisak na tražnju, a to bi moglo da dovede i do veće cene na berzi", rekao je Zdravković.

Jadranski naftovod je izgrađen 1979. godine i njime se nafta distribuira za potrebe rafinerija u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

  • Ekonomija

    08.10.2022 11:48
    A dok naši EU prijatelji i partneri traže način da našu iovako krhku ekonomiju srozaju još više, oni istovremeno iz Rusije na dnevnom nivou uvoze 260 miliona evra u nafti, derivatima i gasu. Ali Srbija je problem jer bez njene podrške Rusija neće pokleknuti.
  • zztop

    06.10.2022 23:15
    zlatko.veh@gmail.com
    Pa vi još ne znate šta vas čeka kad hrvatska uđe u šengen od 01.01.2023. neće vam više biti do srbovanja...istina ovi bukači i ne idu nikuda, nego iz brloga buče i rade štetu mladima i normalnim ljudima...
  • Nemanja

    06.10.2022 14:46
    @Зоран

    A što nisi onda u tom tvom zelu nego nama ovde na zapadu zagađuješ okolinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet