Aktivista iz Belorusije i organizacije iz Rusije i Ukrajine dobitnici Nobelove nagrade za mir

Dobitnici Nobelove nagrade za mir za 2022. su beloruski aktivista Aleš Beljacki, ruska organizacija za zaštitu ljudskih prava Memorial i ukrajinska organizacija Centar za građanske slobode.
Aktivista iz Belorusije i organizacije iz Rusije i Ukrajine dobitnici Nobelove nagrade za mir
Foto: Pixabay

"Laureati Nobelove nagrade za mir predstavljaju civilno društvo u svojim zemljama. Oni već dugi niz godina promovišu pravo na kritiku vlasti i zaštitu osnovnih prava građana", navedeno je u odluci, prenosi Euronews Srbija.

Kako se navodi, oni su uložili izuzetan napor da dokumentuju ratne zločine, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu položaja. Zajedno pokazuju značaj civilnog društva za mir i demokratiju.
Ove godine bilo je neizvesno da li će Nobelov odbor dodelom nagrade za mir odati priznanje borcima protiv klimatskih promena ili pak žrtvama ruske invazije koja i dalje traje, pa se tako predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pominjao kao jedan od mogućih dobitnika.
 
 
Nobelovu nagradu za mir prošle godine dobili su borci za medijske slobode – Marija Resa s Filipina, čijem portalu preti gašenje, i Rus Dmitrij Muratov, čijem listu je oduzeta licenca.
  • Мина

    07.10.2022 18:10
    Наслеђе
    У чега се претворило наслеђе Алфреда Нобела?Брука и срамота.Срећа да је кремиран иначе у гробу би се превртао од муке.
  • Лиманац

    07.10.2022 17:37
    Од данас је Нобелова награда безвредна и само још један у низу пројеката у служби западне пропаганде.
  • Мисирац

    07.10.2022 17:30
    Ово је одавно фарса, Обама је био врхунац.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet