Veliki kit primećen na Pagu

Veliki kit primećen je na oko 500 metara od obale na ostrvu Pagu, saopšteno je iz lošinjskog Instituta za istraživanje mora "Plavi svet".

Veliki kit primećen je na oko 500 metara od obale na ostrvu Pagu, saopšteno je iz lošinjskog Instituta za istraživanje mora "Plavi svet".

Iako kit nije fotografisan i nije moguće sa sigurnošću utvrditi vrstu, iz instituta pretpostavljaju da je reč o velikom kitu, balenoptera physalus) jedinoj vrsti koja trajno naseljava Sredozemno more.

Kit, koji je primećen juče oko 10.30 časova sa zapadne strane paškog mosta u blizini uvale Vlašići, plivao je oko 500 metara od obale i na površini se pojavljivao svakih desetak minuta.

Veliki kit je druga po veličini životinja na svetu, odmah iza plavog kita. Spada u grupu kitova usana i hrani se sitnom plavom ribom i planktonskim račićima.

Najveće zabeležene jedinke na južnoj hemisferi duge su i do 27 metara, ali u Sredozemnom moru veliki kitovi imaju oko 18 do najviše 20 metara.

U Jadranu, kao delu Sredozemlja, veliki kitovi redovno se pojavljuju. Međutim, pojedine jedinke približavaju se i kopnu, te ulaze u kanale i uvale, ali nisu zabeležena njihova masovna nasukavanja.

Poslednja pojavljivanja zabeležena su u blizini Biševa i Visa, Blitvenice, u Velebitskom kanalu, Novigradskom moru i Riječkom zalivu.

Veliki kitovi u Jadranskom moru su zaštićena vrsta i zabranjeno je njihovo uznemiravanje i proganjanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet