Crna Gora pokreće svoj svemirski program

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je na današnjoj sednici vlade da Crna Gora pokreće svoj svemirski program.
Crna Gora pokreće svoj svemirski program
Foto: Pixabay
"Crna Gora pokreće svoj svemirski program i kreće razvoj satelita Luča koji treba da bude lansiran u svemir. To će da finansira Fond za inovacije. Ne radi se o velikim sredstvima, zahteva veliki rad. Ali Crna Gora će da otvori još jednu perspektivu, a to je da postane nacija koja učestvuje u aktivnostima drugih država celog sveta", kazao je Abazović.
Saopštio je da će inovatore podržati novcem od ekonomskog državljanstva.
"Država ne želi da sve ostavi na entuzijazmu mladih ljudi, nego i da podrži. Ja se nadam da će naša Luča, u jednom doglednom periodu da služi na ponos. Naš satelit će se naći u orbiti kao sateliti brojnih država", kazao je on.
 
Istakao je da je najveća prepreka inovatorima administracija koja će morati da se uskladi.
 
Dodao je da očekuje da će se u kratkom roku crnogorski satelit, sa manjim gabaritima, naći u svemiru, preneli su podgorički mediji.
 
Inače, u oktobru je lansiran probni satelit CubeSat koji je zabeležio neverovatne fotografije i prikupio hidrometeorološke podatke nakon čega se uspešno vratio na Zemlju. Fotografije nastale u svemiru uvod su u naredni projekat, lansiranje satelita "Luča" koji će biti najveći izazov za prvu kancelariju za istraživanje svemira - Montenegro Space Research. 
  • Karajozis

    17.03.2023 01:22
    Konanačno i to dočekasmo.
    Nije mi samo jasno što se čekalo do sada?!?
    Vala, bićemo velesila u svemiru.
    Neće više biti via Beograd no via svemirska prostranstva.
  • Zoran

    28.01.2023 10:44
    Let
    Soko zove djetica .djeticu doleti do mene .prijem.
  • Milo

    28.01.2023 10:23
    rat zvijezda
    Aaa vidjuu Crna Gora brze i bolje od svih napreduje ka planeti Nibiru udaljenu mnogo svetlosnih godina . Ne zaboravite rezervnu gumu .gore je makadam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.