Sistem za odobravanje putovanja u EU građanima tek od sledeće godine

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije poznat kao ETIAS biće funkcionalan tek naredne, 2024. godine, objavljeno je na sajtu ovog sistema.
Sistem za odobravanje putovanja u EU građanima tek od sledeće godine
Foto: Pixabay

ETIAS je, inače, trebalo da bude potpuno funkcionalan u novembru ove godine, a tačni razlozi za odlaganje zasad nisu poznati, javlja Euronews Srbija.

Prema rečima Anite Hiper, portparolke Evropske komisije za unutrašnje poslove, migracije i unutrašnju bezbednost, dok tačan datum primene ETIAS-a još nije poznat, on će biti saopšten čim ta informacija bude bila dostupna. 

Hiper je za portal schengenvisainfo.com rekla da s obzirom na to da se ETIAS razvija blisko sa sistemom za ulazak/izlazak (EES), to takođe znači da ne može da bude dostupan pre nego što EES bude prvi pokrenut.
 
"Trenutni očekivani datum da ETIAS bude operativan u potpunosti je 2024. Ulazak ETIAS u rad može da se desi tek pet do šest meseci nakon puštanja u rad EES", napomenula je ona.
 
Ni datum kada će EES postati operativan nije poznat, iako u EU navode da bi to trebalo da se desi do kraja 2023. godine. 
 
Šta je EES?
 
EES će biti automatizovani IT sistem Evropske unije za registraciju putnika iz zemalja trećeg sveta kojima viza nije potrebna ili putnike koji imaju vize za kratkoročni boravak. 
 
Svaki put kada osoba pređe granicu EU, sistem će registrovati njeno ime, vrstu putne isprave, biometrijske podatke (otiske prstiju i slike lica), datum i mesto ulaska i izlaska. Takođe će se evidentirati i odbijanje ulaska u određenu zemlju. 
Za razliku od EES-a koji će beležiti posete direktno na granici, Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS) je još jedan sistem koji će imati za cilj da prikupi podatke o putnicima pre nego što oni krenu na put i izvrši naplatu. 
 
Dakle, u pitanju je sistem koji će odobravati putovanja putnicima kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, odnosno prostor Šengena. Među njima je i Srbija, kao i države Zapadnog Balkana, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Australija, zemlje Latinske Amerike, ukupno 63 zemlje.
  • Jogi Letač

    02.03.2023 10:44
    @Nik živiš u prošlosti, kakva crna gotovina, to je dominantno samo u Srbiji. Vrlo verovatno da će naplata ići na nekom specijalizovanom sajtu putem platne kartice.
  • Stevo

    02.03.2023 08:25
    Ovo je ponižavajuće. Opet nešto odlažu a do tada kao ne treba da putujemo? Bolje ići u Rusiju, tamo ti plate da dođeš.
  • Marino Idrizovic

    01.03.2023 21:50
    Modern slavery. Kako je Trump rekao: Shity countries. Da ali je zaboravio da je njegova Melania iz Shity countrie...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet