Ekstremna desnica u Francuskoj predložila izglasavanje nepoverenja Vladi

Poslanici francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje su Parlamentu podneli predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi koja je odlučila da zaobiđe Parlament u donošenju odluka.
Ekstremna desnica u Francuskoj predložila izglasavanje nepoverenja Vladi
Foto: Beta/AP

Vlada je bez glasanja u Parlamentu usvojila kontroverzni zakon kojim se starosna granica za odlazak u penziju diže sa 63 na 65 godina.

"Glasaćemo za sve podnete predloge o izglasavanju nepoverenja Vladi", izjavila je poslanica ektremne desnice Lor Lavalet.

Pre toga je najmanja poslanička grupa u Parlamentu, nezavisna grupa Lio podnela inicijativu za međustranačku osudu vlade. 
 
Ta grupa okuplja oko 20 poslanika iz centrističkih prekomorskih stranaka, nacionalista sa Korzike i disidenata iz Socijalističke partije.
 
Lio je mala poslanička grupa koja ne može da podnese inicijativu za glasanje o poverenju u vladu, ali se očekuje da će njen predlog podržati koalicija levice NUPES.
 
Za glasanje o poverenju potrebna je apsolutna većina u Parlamentu - 287 glasova.
Smatra se da je malo verovatno da će bilo koji predlog o tom glasanju proći, jer vladajuća koalicija ima većinu, ne i apsolutnu, ali ima podršku tradicionalne desničarske stranke Republikanci.
 
Francuski mediji su ranije danas preneli da će Parlament o tim predlozima raspravljati verovatno u ponedeljak, dok su za vikend predviđeni protesti na poziv sindikata protiv reforme penzinog sistema.
  • Z

    18.03.2023 08:31
    Z
    To je složan narod i tako se radi!!! Podrška!!!
  • C

    17.03.2023 19:18
    C
    Tako treba jos kada su zapevali Marseljezu...zbrisace ih do Ponedeljka! Bravo Francuzi!!! Niste vi Srbi da cutite ucenjeni u apatiji i strahu kao robovi AV i njegove SNS sekte!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.