Francuskoj policiji sada zakonom dopušteno da aktivira mobilne i kamere bez znanja vlasnika

Francuski poslanici su izglasali zakon kojim se službama za sprovođenje zakona dopušta da "bez znanja ili saglasnosti vlasnika" nadziru i prisluškuju kamere, telefone i druge uređaje.
Francuskoj policiji sada zakonom dopušteno da aktivira mobilne i kamere bez znanja vlasnika
Foto: Pixabay
Ova mera je ograničena na osumnjičene za terorizam, organizovani kriminal i druge nezakonite radnje za koje je zaprećena kazna od pet ili više godina zatvora.
Po zakonu policijski nadzor osumnjičenog preko telefona i drugih uređaja mogao bi da traje i do šest meseci.
Određene profesije, kao što su novinari, advokati i poslanici, bili bi izuzeti.
 
Ministar pravosuđa Erik Dipon-Moreti je predložio lov na osumnjičene uz pomoć visoke tehnologije, umesto uobičajenog policijskog nadzora, „ozvučavanja“ vozila i kuće osumnjičenog, za koje smatra da više nisu održivi metodi, sve opasniji za istražitelje.
 
Pored ograničenja špijuniranja na osumnjičene za krivična dela kažnjiva s bar pet godina zatvora, zakon sadrži i druga ograničenja.
 
Cilj prisluškivanja uređaja mora biti lociranje nekoga samo u realnom vremenu, a istražni sudija u predmetu mora dati dozvolu za to.
Uz to ne samo da će se špijuniranjem uređaja pratiti gde je osumnjičeni, već će istražitelji moći da daljinski aktiviraju kameru i mikrofon njegovog mobilnog telefona i drugog uređaja.
 
Kritičari tvrde da ta praksa neizbežno vodi do zloupotrebe ovlašćenja francuske policije koja je i ranije optuživana za zloupotrebu ovlašćenja, brutalnost i rasizam.
 
Predstavnica Amnesti Internešnl Katia Ru rekla je za AP da "upotreba tehnologije za nadzor ne može biti sistemski odgovor na bezbednosna pitanja" i da se ne smeju kršiti ljudska prava, makar se radilo o onima koji su samo osumnjičeni za određena krivična dela.
  • @Ilija S. i Nemanja

    19.07.2023 12:14
    Za triangulaciju ne treba internet a za iPhone ima 0day ko i za android, malo skuplje ali ima
  • Nemanja

    19.07.2023 11:34
    @Ilija S.
    A, šta ako koriste iPhone? ;)
  • Ilija S.

    19.07.2023 09:48
    Kleb traka iz farbare
    15 mm preko obe kamere i to je to.

    5 godina je koristim nema više ni reklama na telefonu.

    Znate kako se svi kriminalci u vršenju krivičnih dela otkrivaju ekspresno brzo u svakoj državi sveta od 2015 e godine pa do sada bez problema ih nađu bez istrage?Ne znate.Hoćete da Vam kažem.

    Vrlo prosto.

    Krenu u izvršenja dela sa android telefonom na kome su prijavljeni svojim imenom i prezimenom .

    Kad se vrate nakon pljačke ili šta god sutradan im zvone specijalci na vratima.Kako?Pa nosili telefone u izvršenju krivičnih dela.

    Pre androida je to bila jako teško .Pravi kriminalci u Francuskoj priča bivši kolega koriste prastare nokie 8210 pre 20 godina ono samo pozivi 1G mreža nemaju nikakav internet na sebi jer su pravljeni pre 3g i 4g mreže i mirna Bačka.Niko od njih nije uhašen ikada.

    Ovi sa android om koje nose celog dana 365 dana u godini padaju odmah.

    Ekspresno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.