VIDEO: U Kini veliki termometar izmerio temperaturu tla od 80 stepeni

Poslednjih dana temperature u Kini i drugim delovima Azije, kao i Evropi i SAD, obaraju sve rekorde.
To stvara probleme državama širom sveta i nalaže da se hitno pozabave klimatskim promenama, za koje naučnici tvrde da će toplotne talase učiniti još češćim, ozbiljnijim i smrtonosnim, navodi Rojters.
Džinovski termometar u kineskoj provinciji Sinđang izmerio je temperaturu tla od 80 stepeni Celzijusa, broj poginulih od obilnih kiša u Južnoj Koreji danas je dostigao 44, a šumski požari gore već treći dan zapadno od grčke prestonice Atine, prenosi Rojters.
 
Istovremeno Veliko ostrvo na Havajima priprema se za udar tropske oluje Kalvin, za koju se očekuje da će doneti čak 20,3 cm kiše i jake udare vetra, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba (NVS).
 
Svetska meteorološka organizacija upozorila je u utorak na povećan rizik od smrtnih ishoda zbog visokih temperatura.
 
U Južnoj Koreji, bujične kiše pogađaju centralne i južne regione od prošle nedelje.
 
Četrnaest ljudi je poginulo u podvožnjaku u centralnom gradu Čeongdžu, gde je više od deset vozila poplavljeno u subotu kada se srušio rečni nasip.
 
U jugoistočnoj provinciji Severni Gjeongsang poginule su 22 osobe, više njih zbog klizišta i bujica.
 
Radoznali turisti u zapadnoj kineskoj provinciji Sinđang, opremljeni šeširima i kišobranima širokih oboda borili su se sa visokim temperaturama da bi snimili selfije uz ogromni termometar koji je pokazivao površinsku temperaturu u realnom vremenu od 80 stepeni Celzijusa, prikazala je državna televizija.
 
U nedelju, udaljeni grad u depresiji Turpan registrovao je maksimalnu temperaturu vazduha od 52,2 stepeni Celzijusa i time oborio rekord Kine od 50,3 stepeni postavljen 2015. godine, takođe u ovom basenu.
Peking je u utorak zabeležio svoj 27. dan sa temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, postavljajući novi lokalni rekord za najveći broj dana sa visokom temperaturom u godini.
 
Prethodni rekord kineske prestonice iznosio je 26 dana, postavljen 2000.
 
Za razliku od ekstremnih vrućina, očekuje se da će jake kiše, oluje sa grmljavinom i grad u narednih 18 sati zahvatiti druge delove Kine, saopštio je Nacionalni meteorološki centar zemlje.
  • Jovan

    19.07.2023 17:12
    @Dobrivoje

    Ne klepeci sine Dobrivoje nego rukave zavrni i pravac u Rusiju. Sibir te ceka tamo ti je sve sto ti kazes obilato.
  • Dobrivoje

    19.07.2023 14:38
    Ovo globalno zagrevanje je razlog što su ovi sa Zapada nasrnuli na Rusiju. Nije u pitanju ni gas ni nafta. Nego je razlog što u Severnom pojasu Rusija ima ubedljivo najviše teritorija na kojima će biti i vode i hrane u izobilju i više nego sada kada poraste temperatura na Planeti. A Rusija ako pogledate kartu sveta ima 10.000 km te severne teritorije. dok zapad nema mišta, u stvari ima neka ostrva i polustrva, recimo Skandinaviju, imaju 1000 km Aljaske i Kanadu koja je u tom Severnom području više jezero i more nego kopno.Jasno je ako se planeta otopi sve od kopna što vredi biće u Rusiji, čak će se otvoriti i pomorski Severni put koji je sada zaleđen, e zato su ratovi protiv Rusije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.