Istražni pritvor za još 15 huligana u Grčkoj, priznaju učešće u tuči, ali ne i ubistvo

Poslednja grupa od 35 navijača stigla je na ispitivanje pred sud u Atini.
Znaju šta ih čeka jer je u poslednja dva dana ispitano 67 Hrvata, dva Grka i jedan Albanac protiv kojih su podignute optužnice te im je određen istražni zatvor. Priznali su krivicu za učestvovanje u tuči, ali negiraju upletenost u ubistvo navijača AEK-a, piše HRT.

Grčki istražitelji odredili su danas privremeni istražni pritvor za prvih 15 uhapšenih iz treće grupe navijača optuženih za incidente u Atini, u kojima je ubijen 29-godišnji Mihalis Kacuris, nakon što su priznali krivicu pred istražiteljima. Preostaje da istražitelji ispitaju još preostalih 18 osumnjičenih navijača iz treće grupe, objavio je "Katimerini". 

Pritvor je jutros određen i za drugookrivljenog iz treće grupe koji je pušten iz bolnice u kojoj se leči.
Grčki istražitelji odredili su u subotu privremeni pritvor za 40 navijača koji su priznali krivicu za incidente u predgrađu Atine Novoj Filadelfiji, a među njima je, pored Hrvata, i jedan Grk. Tog dana, istražitelji i javni tužioci odredili su istražni zatvor za 39 Hrvata i jednog Grka.
 
U petak je u zatvor privedeno 30 osoba - 28 Hrvata, kao i 22-godišnjak albanskog porekla i 27-godišnji grčki biznismen nakon što su priznali krivicu. Svi oni su negirali bilo kakvu povezanost sa ubistvom Kacurisa, 29-godišnjeg navijača AEK-a.
 
Grčki istražitelji počeli su u petak saslušanje osumnjičenih u slučaju navijačkih nereda, a saslušanja bi trebalo da budu završena danas.
 
Vlasti su pronašle borbenu opremu u blizini mesta gde je ubijen Kacuris nakon što je policiju telefonski obavestilo o tome privatno lice i preuzela je opremu u petak uveče. Borbena oprema biće poslata na forenzičku analizu, objavio je "Katimerini".
 
Na osnovu pregleda snimaka incidenata, nadležni zaključuju da je Kacuris prvo izboden nožem, a zatim udaren palicom u desno rame. Međutim, ni na jednom snimku se ne vidi kako je Kacuris napadnut nožem, već samo kako je udaren palicom.
 
Istrage nadležnih se nastavljaju, a na spiskovima osumnjičenih ima i lica koja nisu među uhapšenima.
Grčko javno tužilaštvo podnelo je krivične prijave protiv 104 osobe, od kojih su većina hrvatski navijači, a kojima se terete za četiri krivična dela i sedam prekršaja tokom incidenta u predgrađu Atine Novoj Filadelfiji 7. avgusta, objavila je Hina. 
 
Krivična dela sa kojima se suočavaju su ubistvo s namerom, učestvovanje u zločinačkoj organizaciji, eksplozija i posedovanje eksploziva.
Hrvatska diplomatija pruža pomoć pritvorenim Hrvatima
 
"Hrvatska diplomatija od prvog dana je uključena i vodi brigu o uslovima i sigurnosti pritvorenih hrvatskih državljana u Atini u vezi sa incidentima u kojima su učestvovali navijači grčkog AEK-a i zagrebačkog Dinama, a u kojima je ubijen 29-godišnji navijač AEK-a Mihalis Kacuris", saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.
 
U saopštenju, objavljenom posle sastanka predstavnika Ministarstva sa članovima porodica navijača Bed Blu Bojsa, navodi se da je na sastanku istaknuto da nadležni hrvatski organi pružaju pomoć i podršku pritvorenim hrvatskim državljanima da bi se zaštitili njihovi interesi i prava u postupcima pred nadležnim grčkim telima.
 
Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman u stalnom je kontaktu s grčkim kolegom kome je preneo zabrinutost porodica hrvatskih državljana i istakao važnost pravednog postupanja prema pritvorenim navijačima, navodi se u saopštenju, prenela je Hina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.