Otkud film "Heroji Halijarda" na Sarajevo film festivalu?

Sarajevo film festival (SFF) saopštio je danas na svom zvaničnom sajtu da sporni film reditelja Radoša Bajića "Heroji Halijarda" nije prikazan na njihovom festivalu.
Otkud film "Heroji Halijarda" na Sarajevo film festivalu?
Foto: Youtube (Contrast Studios, Screenshot)

Iz SFF-a su naveli da je "u okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu festivala, najavljen između njihovih ostalih novih projekata i film koji je još uvek u postprodukciji - "Heroji Halijarda".

"Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije", saopštio je SFF.

Festival je dodao da su do sada sa svim partnerima "komunicirali s odnosom poslovnog poverenja materijala koji će prezentirati", kao i da "sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut".
 
"Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno poverenje narušeno. Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimerenog sadržaja i razumemo negativne komentare javnosti", naveli su iz SFF-a.
 
Kako je najavljeno, odlučeno je da će već od sledećeg festivala "sve, pa i one poslovne prezentacije na SFF-u, proći selekciju programera festivala".
 
"Što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni da prezentuju ono što rade. Takođe, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove", kaže se u saopštenju.
 
Kako je naglašeno, "SFF neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste".
 
Predstojeći Bajićev film "Heroji Halijarda" bavi se akcijom spašavanja savezničkih pilota koje su izveli pripadnici Ravnogorskog pokreta tokom Drugog svetskog rata.
 
Saopštenje SFF-a usledilo je nakon burnih negativnih reakcija javnosti i političkih struktura u Sarajevu, među kojima su gradonačelnica Benjamina Karić, Stranka demokratske akcije i drugi.
Telekom Srbija iznenađen reakcijom Sarajevo film festivala
 
Kompanija Telekom Srbija saopštila je danas da je iznenađena reakcijom organizatora Sarajevo film festivala povodom slučaja sa filmom "Heroji Halijarda".
 
Iz Telekoma Srbija je navedeno da su "po ustaljenoj proceduri, kao i svake godine do sada, sve projekte i učesnike na panelima, sa propratnim trejlerima, prijavljivali na vreme".
 
"Ovu činjenicu možemo potkrepiti zvaničnom pisanom komunikacijom između predstavnika nadležnih organizacionih celina u okviru Telekoma Srbija i organizatora festivala", kaže se u saopštenju.
 
Iz Telekoma Srbija su dodali da je "činjenica koja ide u prilog tome da su organizatori festivala bili upoznati sa filmom 'Heroji Halijarda' i informacija da su samoinicijativno ponovo u pisanoj komunikaciji još 8. juna poslali upit izvršnim producentima iz Konstrast (Contrast) studios".
 
Kako je navedeno, poslat je upit "sa interesovanjem kako napreduje razvoj filma i da bi ga rado pogledali i uzeli u razmatranje za festival".
 
Telekom Srbija je saopštio i da je njihovo prisustvo na SFF-u tri godine za redom "podrazumevalo kako učestvovanje u nominacijama, tako i panel prezentovanje različitih projekata koje je Telekom Srbija predstavljao samostalno ili u saradnji sa svojim partnerima".
  • Q

    07.10.2023 18:17
    kada shvatite da je postojala regularna vojska sa cica Drazom na celu kao i Nediceva naci vojska i Ljoticeva italo-fasisticka a sve pod istom kapom zvanom "cetnici" bice vam sve mnogo jasnije!a isto tako kada shvatite da su sadasnji "crnogorci" dojucerasnji srbi kao i kralj Nikola im, cinili strasna zverstva pod kapom "srpskom" po kolasinskim i raskim selima kao i po delovima kosmet-a i albanije, opet znacete mnogo vise nego danas.. procitajte nekad nesto iz svoje kao i iz tudje istorije. o fundamentalizu i islamu iz komsiluka necu komentarisati
  • Дамир

    17.08.2023 12:12
    Та акција се стварно десила и добро је што је филм направљен!
  • Igor

    17.08.2023 09:50
    Unapred
    Smešno je i jadno pljuvati po nečemu što niste ni pogledali i nazivati to revizionizmom. A i zašto bi revizionizam bio ružna reč? Mislite da su komunisti posle rata istinu napisali u knjigama? O ratu znate iz partizanskih filmova za ispiranje mozga....Zašto do pre par godina niko ovde nije znao za misiju Halijard? Šta je još sakriveno od nas? I da li bi ponovo sutra pucali brat na brata zato što ne mislite isto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.