Rakete na Izrael ispaljene iz Gaze i Libana, izraelska vojska odgovorila, najavila kopnenu ofanzivu

Sirene za vazdušni napad oglasile su se danas popodne i na jugu i na severu Izraela dok je trajala baražna raketna vatra iz pojasa Gaze i Libana.
Rakete na Izrael ispaljene iz Gaze i Libana, izraelska vojska odgovorila, najavila kopnenu ofanzivu
Foto: FoNet/AP
Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, a prisutan i u Libanu, preuzeo je odgovornost za ispaljivanje raketa iz te zemlje na sever Izraela.
Kako je saopšteno, libanski ogranak Hamasa je ispalio 30 raketa na gradove Nahariju i Šlomi.
Izraelska vojska je potvrdila da je ispaljeno dvadesetak raketa i da je odgovorila artiljerijskom vatrom.
 
Izraelski mediji javljaju danas o raketiranju i pucnjavi iz južnog Libana u pravcu severnog Izraela i da se sukobi izraelske vojske i libanskog Hezbolaha i drugih ekstremističkih organizacija nastavljaju dok traje rat u pojasu Gaze.
 
Sirene su se oglasile u nekoliko naselja na severu Izraela, uključujući Nahariju i Kirjat Šmonu, sa oko 90.000 stanovnika.
 
Ranije danas su ispaljene dve navođene protivtenkovske rakete na jedan kibuc u blizini granice, a nije bilo povređenih i izraelska vojska je i tu odgovorila artiljerijskom vatrom.
 
Ocenjuje se da je današnje raketiranje iz Libana severa Izraela bilo najjače od razornih napada Hamasa na južni i centralni Izrael 7. oktobra čime je počeo rat.
 
Napadi iz Libana predskazuju otvaranje drugog fronta za izraelsku vojsku koja se priprema da pokrene kopnenu ofanzivu na pojas Gaze.
 
Hezbolah je već ispalio desetine raketa uključujući protivtenkovske, i minobacačkih projektila na izraelske vojne pozicije i naselja od početka rata i poslao naoružane ljude od kojih su neki povezani s palestinskim ekstremističkim organizacijama da se ubace u Izrael.
 
Nekoliko dronova je presretnuto nad severnim Izraelom.
 
Ubijeno je najmaje pet izraelskih vojnika i 13 pripadnika Hezbolaha, kao i pet palestinskih ekstremista u razmeni vatre. U napadu Hezbolaha u nedelju je poginuo i jedan izraelski civil, a dva libanska civila i novinar su takođe poginuli u izraelskom granatiranju.
Ministar odbrane Izraela najavio skori početak kopnene ofanzive
 
Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je danas vojnicima na granici pojasa Gaze da će naredba da uđu na tu teritoriju kojom vlada Hamas uskoro stići.
 
"Vi sada vidite Gazu izdaleka, uskoro ćete je videti iznutra", rekao je Galant pripadnicima Brigade Givati, preneli su izraelski mediji.
 
"Naredba će doći", dodao je ministar.
 
General-major Jaron Finkelman, zadužen za Južnu komandu IDF (Izraelskih odbrambenih snaga), rekao je da se očekuje da kopnena ofanziva u pojasu Gaze bude "duga i intenzivna".
 
"Ovaj rat nam je nametnuo okrutni neprijatelj koji nas je jako povredio, ali smo ih zaustavili, zadajemo im teške udarce", rekao je Finkelman vojnicima.
 
On je najavio da će se borba sada premestiti na neprijateljsku teritoriju i da će biti teška.
 
Rat je počeo 7. oktobra pošto su ekstremisti iz Hamasa probili graničnu ogradu i iz pojasa Gaze uz podršku baražne raketne vatre ušli u Izrael.
 
Ministarstvo zdravlja u Gazi je danas saopštilo da je 3.785 Palestinaca ubijeno i gotovo 12.500 ranjeno.
 
U Izraelu je ubijeno više od 1.400 ljudi. Izraelski vojni portparol je danas rekao da su porodice 206 ljudi za koje se veruje da ih je zarobio Hamas i odveo u Gazu o tome obaveštene, preneo je AP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.