Gradsko veće Mostara odbilo nazive mesta i ulica na ćirilici

Gradsko veće Mostara odbilo je amandman Kluba Srba da se u adresnom registru grada nađe i ćirilica i odlučilo da nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova budu isključivo na latinici.
Gradsko veće Mostara odbilo nazive mesta i ulica na ćirilici
Foto: Pixabay
Zamenik predsednika Gradskog veća Mostara Velibor Milivojević predložio je u ime Kluba Srba izmenu odluke tako da nazivi naseljenih mesta, naselja i trgova, kao i 15 ulica u centru grada budu i na ćirilici, ali je za taj amandman glasalo 16 odbornika, što nije bilo dovoljno da on bude usvojen.
 
Osim Milivojevića, Nataše Јekić i Vladimira Čabrila, za ćirilicu je glasalo 12 Bošnjaka i nezavisna odbornica Boška Ćavar.
S druge strane, svi Hrvati bili su uzdržani i na taj način onemogućili usvajanje amandmana.
 
"Nažalost, Mostar je juče odbio da izgled tabli na kojim pišu nazivi ulica bude sličan onim u Banjaluci, jedinom gradu u BiH sa nazivima ulica na dva pisma. Amandmanom, u skladu sa Ustavom BiH o pravu na korišćenje zvaničnih jezika i pisama i Zakonom o saobraćajnim znacima, na pripremljenu odluku Gradske uprave tražio sam da bar ulice u užoj gradskoj zoni budu ispisane na dva pisma", rekao je Milivojević, prenela je RTRS.
Obrazlažući amandman Kluba Srba, Milivojević je rekao da u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona Zakonom o načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mesta, ulica, trgova i kućnih brojeva, članom tri je definisana upotreba jezika i pisma: "Nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova ispisuju se u skladu sa Ustavom i zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisma".
 
"Ustavom je takođe definisano, članom šest da su službena pisma u BiH i FBiH i latinica i ćirilica. Pravilnikom o saobraćajnim znacima je definisan način ispisa tako da u FBiH prvo bude naziv ispisan latiničnim pismom pa onda ćiriličnim, a u Republici Srpskoj obrnuto...", rekao je, između ostalog, Milivojević.
  • Anita

    15.11.2023 17:44
    Srbi se uopšte ne igraju ravnopravnosti,već forsiraju ćirilicu.Pre si svaki dokument mogao dobiti i na latinici,a sada samo ćirilica.
  • 9

    15.11.2023 14:24
    Žetva
    Kako ste se odnosili prema komšijama , tako Vam oni sada vraćaju.
    Istina koja boli nebeske . Ratovi su bili i između Nemaca i Francuza pa ne guraju prst u oko jedni drugima i ne potpiruju međunacionalnu mržnju , što ovi nebeski neprestano rade .
  • Професор

    15.11.2023 13:48
    Браво! Само ће Срби и даље да се играју "равноправности" и испадамо смешни.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.