Dodik posle suđenja: Smrad Šmit i kreten Marfi smišljaju kako da zagorčaju život u BiH

U Sarajevu je danas održano ročište predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.
Dodik posle suđenja: Smrad Šmit i kreten Marfi smišljaju kako da zagorčaju život u BiH
Foto: 021.rs
Dodik je posle ročišta izjavio da "rasprava nije ni počela", jer je njegov tim za odbranu Sudu BiH uložio zahtev da se suđenje premesti u Osnovni sud u Banjaluku.
 
"Sud BiH je doneo odluku da ne prihvata taj zahtev, ali je rekao da imamo rok od tri dana da se žalimo", kazao je on.
Dodik je ocenio da je proces protiv njega "politički proces".
 
"On je izazvan činjenicom da je nepostojeći stranac, u formalnom smislu, nametanuo neke odluke i menjao zakone, što je udar na BiH i njen suverenitet", kazao je on.
Prema njegovim rečima, to pokazuje slabosti sistema BiH, a ne njegovu (Dodikovu) krivicu.
 
Dodik je visokog predstavnika BH Kristijana Šmita nazvao "smradom", a američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija "kretenom", koji, kako je naglasio, "zagorčavaju život ovoj Bosni i Hercegovini".
 
"Taj jedan smrad koji se zove Kristijan Šmit i jedan kreten koji se zove Marfi smišljaju kako da zagorčaju život ovoj Bosni i Hercegovini", rekao je Dodik
 
On je naveo da Republika Srpska želi ustavnu BiH, koju, kako je kazao, ne žele Šmit i ambasador Marfi.
 
"Ako nas budu gonili, isteraće nas iz BiH. Mi tražimo da se vratimo na Ustav BiH, da se poštuje i da kad se on poštuje, mi ćemo to poštovati", kazao je Dodik.
 
Prema njegovim rečima, Republika Srpska neće prihvatiti da bude deo kolonije koju prihvataju u Federaciji BiH.
 
Kominike UO Saveta za primenu mira (PIK) nazavo je najobičnijim papirom, koji se može koristiti samo u toaletu.
 
Ante Nobilo, član Dodikovog pravnog tima, izjavio je da svako ima pravo na pošteno suđenje.
 
"Svaki građanin ima pravo na pošteno suđenje, pa i Dodik. To zahteva da se ne prejudicira krivica Dodika. Nekoliko ambsadora i ministara su u medijima prjudicirali krivicu Milorada Dodika. To je nedopustiv pritisak na Sud. Ovaj sud je nepovratno kontaminiran", naveo je Nobilo.
 
Prema njegovim rečima, ne postoji atmosfera u kojoj se može odvijati pošteni postupak.
 
"Jedini način je da se maknemo iz Sarajeva… Svi svedoci i optuženi su iz Banjaluke. Imamo tri dana za žalbu i mislim da je Apelaciono veće pogrešilo, zbog toga što su odbili da se postupak prebaci u Banjaluku", kazao je Nobilo.
 
Dodao je da ako Apelacioni sud potvrdi odluku da se odbija prebacivanje postupka u Banjaluku, nastavak suđenja Dodiku pred Sudom BiH nastavlja se 20. decembra.
 
Suđenju su prisustvovali i visoki funkcioneri BiH iz RS i Republike Srpske, koji su suđenje takođe ocenili političkim procesom i izneli niz uvreda na račun visokog predstavnika Kristijana Šmita, čiji legitimitet ne priznaju.
Današnje sudsko ročište pratili su gradonačelnici, načelnici, direktori javnih preduzeća, ministri, poslanici iz Dodikove stranke (SNSD), kao i predstavnici brojnih boračkih i drugih organizacija iz RS.
 
Oni su novinarima rekli da su stigli u Sarajevo da daju podršku Dodiku, smatrajući da je proces protiv Dodika proces protiv Republike Srpske.
 
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH. Narodna skupština RS je donela zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i zakon o neizvršavanju odluka visokog predstavnika, koje je potom poništio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.
 
I pored toga, Dodik je kao predsednik potpisao ukaz o proglašenju ova dva zakona, a Lukić ih objavio u Službenom glasniku RS.
 
Za ovo krivično delo je predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, kao i mogućnost zabrane obavljanja dužnosti.
  • Rale

    07.12.2023 08:43
    Njegov recnik najvise govori o narodu koji ga je izabrao i kome se takav nacin izrazavanja veoma svidja….
  • Ion

    06.12.2023 22:43
    Medo pobešnjeo
  • Realista

    06.12.2023 22:35
    Džin Tonik
    Kakva moralna gromada, državnik, erudita ovaj Mile iz istočne bosne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.