Protesti u Moskvi: Supruge ruskih vojnika tražile demobilizaciju

Supruge i rođaci ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini održali su niz malih protesta u Moskvi, kako bi iskazali neslaganje sa politikom Kremlja.
Protesti u Moskvi: Supruge ruskih vojnika tražile demobilizaciju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Fotografije i videozapisi objavljeni 6. januara na mreži Telegram pokazuju niz pojedinačnih skupova, žene koje stoje same držeći transparente u blizini Ministarstva odbrane i drugih vladinih zgrada.
Akciju je organizovao "Put kući", grupa žena koje su zahtevale da se njihovi muževi ili sinovi rotiraju sa ukrajinskih ratišta, ili da budu potpuno demobilizovani, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).
Policija se nije mešala, niti je bilo hapšenja, za razliku od drugih javnih protesta koji su brzo ugušeni.
 
Invazija na Ukrajinu, koja sada traje 23. mesec, bila je loša za Rusiju, s obzirom na to da je odnela živote više desetina hiljada vojnika, uzdrmala ekonomiju i uništila odnose sa Zapadom, piše RSE.
 
Ruski predsednik Vladimir Putin je u septembru 2022. naredio delimičnu mobilizaciju u pokušaju da ojača svoje snage u Ukrajini, što je izazvalo proteste.
Nudeći malobrojne detalje o vojnim operacijama Moskve, Putin je ranije rekao da se ukupno 617.000 ruskih vojnika bori u Ukrajini.
 
Od toga je, prema njegovim rečima, 244.000 njih koji su mobilizovani, pored profesionalnih vojnika.
  • Bojan

    08.01.2024 13:17
    Odgovor zameniku zamenika
    Plašiš ježa golom guzicom!
  • Zamenik zamenika

    07.01.2024 20:06
    Rusija će iz ovog sukoba u Ukrajini i sa celim razvijenim svetom izaći kao zemlja trećeg sveta.Ko misli da Rusija može izaći iz ovoga kao nekakav pobednik, grdno se vara i živi u zabludi .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet