Sud zabranio pesmu "Slava Hongkongu" koja je puštana na protestima protiv Kine

Apelacioni sud u Hongkongu je odobrio zahtev Vlade te kineske samoupravne oblasti da zabrani popularnu protestnu pesmu "Slava Hongkongu".
Sud zabranio pesmu "Slava Hongkongu" koja je puštana na protestima protiv Kine
Foto: Beta/AP
Time je poništio prvostepenu presudu kojom je zahtev za zabranu bio odbijen, i produbio zabrinutost zbog erozije sloboda u ovom nekada liberalnom globalnom finansijskom centru Azije.
 
Demonstranti su često pevali "Slava Hongkongu" na velikim antivladinim protestima 2019. godine.
Pesma je kasnije greškom puštana kao himna grada na međunarodnim sportskim događajima, umesto kineskog "Marša dobrovoljaca", i to je uznemirilo gradske zvaničnike.
 
Ovo je prvi put da je pesma zabranjena u gradu otkako je Britanija vratila tu svoju nekadašnju koloniju Kini, 1997. godine.
Kritičari su rekli da zabrana emitovanja ili distribucije pesme dodatno umanjuje slobodu izražavanja u Hongkongu nakon što je Peking krenuo u obračun sa pobunom protiv svojih zakona koja je dovela do protesta 2019. godine.
 
Oni su takođe upozorili da bi zabrana mogla poremetiti rad tehnoloških giganata i naštetiti privlačnosti grada kao poslovnog centra.
 
Sudija Džeremi Pun je ocenio da je kompozitor nameravao da pesma bude "oružje", i ukazao na njenu moć u izazivanju emocija kod nekih stanovnika grada.
 
"Prihvatamo procenu izvršne vlasti da sama tužilaštva očigledno nisu adekvatna da se pozabave akutnim kriminalnim problemima, i da postoji ubedljiva potreba za zabranom", rekao je Pun.
 
Prema njegovim rečima, zabrana je neophodna da bi se operatori internet platformi ubedili da sa svojih platformi uklone "problematične video snimke u vezi sa pesmom".
 
Operatori su nagovestili da su spremni da udovolje zahtevu vlade ako postoji sudski nalog, dodao je Pun.
 
Zabrana je usmerena na svakog ko bi pesmu emitovao ili distribuirao u cilju zalaganja za odvajanje Hongkonga od Kine.
Zabranjuju se i bilo kakve radnje koje pogrešno predstavljaju pesmu kao nacionalnu himnu sa namerom da se himna izvrgne vređanju.
 
Pesma se i dalje može puštati za potrebe legalne novinarske i akademske aktivnosti.
 
Nepoštovanje sudskog naloga smatralo bi se nepoštovanjem suda. Prekršilac rizikuje novčanu ili zatvorsku kaznu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet