Građani Hrvatske za pristup Evropskoj uniji

Građani Hrvatske odlučili su se za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.
Građani Hrvatske odlučili su se za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.

Za to je na referendumu glasalo 66 % birača, protiv je bilo 33 %, a nevažećih i neubačenih listića skoro 1 %. Na birališta je izašlo 43,7 % birača.

To su rezultati na osnovu 99,9% obrađenih biračkih mesta. To znači da će Hrvatska 1. jula 2013. postati punopravna članica Evropske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratifikuju pristupni sporazum.

Najviši državni zvaničnici, kao i pripadnici opozicije, rezultate referenduma čekali su zajedno - u Hrvatskom saboru. Nakon objave rezultata okupljenima i javnosti obratili su se predsednik Republike Ivo Josipović, predsednik Sabora Boris Šprem, te premijer Zoran Milanović. "Ovo je ključni moment u našoj istoriji", smatra Milanović. "Dobro jutro svima. Dolazi nam novi dan, novo razdoblje, dolazi nam bolji i srećniji život", rekao je Šprem. "Hrvatska je izabrala Evropu. Odluka je odredila Hrvatsku kao evropsku zemlju, zemlju evropske budućnosti", izjavio je Josipović.

  • semtex

    24.01.2012 00:19
    @Anonimus
    Pogledaj sta Slovenci imaju da kazu na temu EU....http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/199525/Dalmatinci+su+evroskeptici.html
  • 23.01.2012 12:39
    "Pitanje je koliko je ovo sto su izglasali realna slika sa izlaznoscu ispod 50.1%...kako god sami pali,sami se ubili sutra za ovo nece moci Srbe da krive!"

    Eh radosti, samo nek Hrvati pate.
    BIlo kako bilo nisu svi Hrvati tvoj problem.
    To je cak jako mali postotak, bas kao i oni Srbi koji su isli da pucaju na njih.

    Realno illi ne Hrvati postaju clan Evropske familije, nesto sto Srbi nece i ne mogu da budu u narednih 15 godina, osim u slucaju menjanja drzavljanstva naravno.
  • mile V

    23.01.2012 11:05
    EU
    Tako ste pričali i za Sloveniju kako će pcrkati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet