Atinski arhiepiskop za Svepravoslavni sabor

Arhiepiskop Atine Jeronim, poglavar Pravoslavne crkve Grčke smatra da bi što pre trebalo sazvati Svepravoslavni sabor koji se već decenijama priprema, prenela je Verska informativna agencija (VIA).
Arhiepiskop Atine Jeronim, poglavar Pravoslavne crkve Grčke smatra da bi što pre trebalo sazvati Svepravoslavni sabor koji se već decenijama priprema, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Arhiepiskop Jeronim je ruskim medijima, uoči posete Moskvi, rekao da je neophodno pokazati da posle mnogo godina i vekova pravoslavlje može da se sabere na jednom mestu. On je precizirao da u organizaciji takvog Sabora ima teškoća, kao i da je poslednji održan pre osam vekova kada je završena epoha vaseljenih sabora.

Arhiepiskop je kazao da je organizacija svepravoslavnog sabora u nadležnosti carigradskog patrijarha Vartolomeja koji ima titulu vaseljenskog i prvi je među jednakim poglavarima crkve. Arhiepiskop je, kako se navodi, potvrdio da se pred put u Moskvu konsultovao sa Carigradom ali i da to su "uobičajeni razgovori". Grčka crkva uvažava Carigrad koji se ne meša u njene poslove, "među nama vlada poštovanje i jedinstvo", rekao je on.

Grčki izvori navode da će pitanje sazivanja svepravoslavnog sabora biti jedno od važniji na dnevnom redu razgovora arhiepiskopa Jeronima sa ruskim patrijarhom Kirilom. Carigrad  je, dodaje se, želeo da se pre sazivanja sabora reše sva otvorena pitanja, sada se pokazuje da to nije moguće. Od deset tema Sabora, pripremljeno  je osam, ili "osam i po". Nerešeno je pitanje - procedura sticanja autokefalije, kao i redosled crkava, odnosno diptih. "Za sadašnju generaciju ova pitanja su nerešiva", tvrde grčki izvori.

U Atini se, naime, smatra da u pravoslavlju postoje dva bloka: "jelinski", okupljen oko Carigrada, i "slovenski", sabran oko Moskve, mada su u njemu i dve neslovenske crkve. "Nastala je pat pozicija", kažu u Atini, a kako ne bi došlo do dalje podele i udaljavanja, treba ubrzati pripreme za Sabor. S druge strane, ima i onih koji smatraju da nema svrhe održati Sabor "po svaku cenu".

Smatra se, naime, da ako nema saglasja, bolje je ne održavati Sabor kada ga već nije bilo toliko vekova. "Ti krugovi krive Moskvu da iskazuje moć i pokušava da nametne uslove za održavanje Sabora, držeći se ne eklisioloških, već geopolitičkih kriterijuma", navodi VIA.

Arhiepiskop Atine Jeronim, poglavar Pravoslavne crkve Grčke smatra da bi što pre trebalo sazvati Svepravoslavni sabor koji se već decenijama priprema, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Arhiepiskop Jeronim je ruskim medijima, uoči posete Moskvi, rekao da je neophodno pokazati da posle mnogo godina i vekova pravoslavlje može da se sabere na jednom mestu.

On je precizirao da u organizaciji takvog Sabora ima teškoća, kao i da je poslednji održan pre osam vekova kada je završena epoha vaseljenih sabora.

Arhiepiskop je kazao da je organizacija svepravoslavnog sabora u nadležnosti carigradskog patrijarha Vartolomeja koji ima titulu vaseljenskog i prvi je među jednakim poglavarima crkve.

Arhiepiskop je, kako se navodi, potvrdio da se pred put u Moskvu konsultovao sa Carigradom ali i da to su "uobičajeni razgovori". Grčka crkva uvažava Carigrad koji se ne meša u njene poslove, "među nama vlada poštovanje i jedinstvo", rekao je on.

Grčki izvori navode da će pitanje sazivanja svepravoslavnog sabora biti jedno od važniji na dnevnom redu razgovora arhiepiskopa Jeronima sa ruskim patrijarhom Kirilom.

Carigrad  je, dodaje se, želeo da se pre sazivanja sabora reše sva otvorena pitanja, sada se pokazuje da to nije moguće. Od deset tema Sabora, pripremljeno  je osam, ili "osam i po". Nerešeno je pitanje - procedura sticanja autokefalije, kao i redosled crkava, odnosno diptih.

"Za sadašnju generaciju ova pitanja su nerešiva", tvrde grčki izvori.

U Atini se, naime, smatra da u pravoslavlju postoje dva bloka: "jelinski", okupljen oko Carigrada, i "slovenski", sabran oko Moskve, mada su u njemu i dve neslovenske crkve.

"Nastala je pat pozicija", kažu u Atini, a kako ne bi došlo do dalje podele i udaljavanja, treba ubrzati pripreme za Sabor.

S druge strane, ima i onih koji smatraju da nema svrhe održati Sabor "po svaku cenu".

Smatra se, naime, da ako nema saglasja, bolje je ne održavati Sabor kada ga već nije bilo toliko vekova.

"Ti krugovi krive Moskvu da iskazuje moć i pokušava da nametne uslove za održavanje Sabora, držeći se ne eklisioloških, već geopolitičkih kriterijuma", navodi VIA.
  • 24.05.2012 11:49
    "...treba ubrzati sabor..." Ma, neće proći ni 4 veka, i rešiće oni to. Možda ih do tada neko obavesti i o promeni kalendara, pa i njima današnji dan postane 24.05.2012. kao i svom normalnom svetu. Amin!
  • janko

    24.05.2012 11:20
    vlast
    slatka je vlast, ne daje niko svoju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet