Poplave u Austriji i Sloveniji, Hrvatska sledeća na udaru

U basenu Drave na istoku Slovenije, koju je tokom noći pogodila jaka kiša, očekuju se ozbiljne poplave, pošto je Austrija ispustila velike količine vode iz svojih hidrocentrala posle obilnih kiša koje su i nju pogodile, a ugrožena je i Hrvatska, koja će proglasiti mere redovne odbrane od poplava.
U basenu Drave na istoku Slovenije, koju je tokom noći pogodila jaka kiša, očekuju se ozbiljne poplave, pošto je Austrija ispustila velike količine vode iz svojih hidrocentrala posle obilnih kiša koje su i nju pogodile, a ugrožena je i Hrvatska, koja će proglasiti mere redovne odbrane od poplava.

Drava trenutno beleži protok vode od 2.700 kubnih metara u sekundi, čime je oboren rekord iz 1965. godine koji je iznosio 2.600 kubnih metara u sekundi, rekao je šef Službe civilne zaštite u Mariboru Slobodan Stojanović. Ovolika nabujalost je posledica odluke austrijskih vlasti da ispuste ogromne količine vode iz svoje uzvodne akumulacije, u skladu sa bilateralnim protokolom, a jaka kiša je u međuvremenu već prepunila Dravu, prenela je slovenačka agencija STA.

Kiša, koja je bila prognozirana za zapadnu Sloveniju, zapravo je pala severnije, zbog čega je Drava i nabujala. U gradovima koji se nalaze uzvodno, u blizini granice sa Austrijom, već je došlo do poplava, ali je pogođen i Maribor, koji se 50 kilometara jugozapadno. Drava je puna brana, sa osam hidrocentrala samo u Sloveniji, što omogućava vlastima da regulišu protok vode, ali je rečno korito sada toliko prepunjeno da se poplave više ne mogu sprečiti.

Poplave su do sada zabeležene uzvodno i nizvodno od Maribora, ali su u samom gradu bile ograničene, a zasad je teško oceniti da li će i centralni deo tog grada biti poplavljen.

Agencija STA javila je ranije danas da je jaka kiša, koja je tokom noći stigla do Slovenije, poplavila nekoliko regionalnih puteva usled izlivanja reka, otvorila klizišta i oborila debla drveća, dok je oko 4.500 domaćinstava u Ljubljani ostalo bez struje. Najteže je bilo na severozapadu zemlje, gde se izlila reka Soča koja je izazvala plavljenja regionalnih puteva, a nekoliko drugih puteva zatvoreno je zbog klizišta.

Izdato je upozorenje i za slovenačko primorje zbog visokih talasa koji se očekuju u kombinaciji s jakim vetrom, što može da dovede do poplava, a timovi Civilne zaštite ostaju u pripravnosti, u očekivanju novih poplava u oblasti Maribora zbog mogućeg izlivanja reke Drave.

Veći problemi se očekuju i ka granici sa Hrvatskom i u samoj Hrvatskoj, pošto dolinu Drave čine široke vodoplavne ravnice. Hrvatska će večeras proglasiti mere redovne odbrane od poplava za delove reke Save od Jasenica u Sloveniji do Zagreba, najavio je zamenik direktora Službe za odbranu od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović.

I na jugu Austrije jake padavine izazvale su danas brojne poplave i odrone, usled kojih je jedna žena izgubila život u pokrajini Štajerskoj. Vatrogasci su zbog aktuelne situacije bili prinuđeni da čamcima krenu u spasavanje lica koja su izašla čamcima na Dravu, i ujedno je evakuisala 20 lica čije se kuće nalaze nadomak korita reke. U pokrajini Koruškoj, u opštini Lavamind, Drava je prešla preko svog korita, zbog čega je usledio prekid saobraćaja u ovom delu Austrije.

Pokrajinske civilne službe podigle su uzbunu zbog daljeg rasta vodostaja Drave, kroz koju trenutno protiče oko 2.400 kubnih metara vode po sekundi, za 280 kubika više nego u normalnim uslovima.

Vodostaj Drave je porastao na 6,3 metara, a uobičajen je dva metra.

U pokrajini Salcburg je jedan odron prekinuo saobraćaj na tamošnjem glavnom putu, a prete i dalji odroni. U pokrajini Tirol su jake kišne padavine i sneg izazvale prekid u snabdevanju električnom energijom, tako da je više mesta ostalo bez struje. U istočnoj pokrajini Burgenland jake kišne padavine preplavile su mnoge podrume, a vatrogasci su u pripravnosti zbog mogućih poplava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet