Štrajk javnog prevoza paralisao Atinu

Zaposleni u atinskom metrou odbacili su naređenje da prekinu štrajk jer ga je sud proglasio nelegalnim, i danas su ga nastavili, šesti dan uzastopno.
Zaposleni u atinskom metrou odbacili su naređenje da prekinu štrajk jer ga je sud proglasio nelegalnim, i danas su ga nastavili, šesti dan uzastopno.

Oni, zajedno sa ostalim radnicima javnog prevoza - autobusa, trojebusa i tramvaja, štrajkuju zbog novog smanjenja plata. Štrajk je izazvao saobraćajnu gužvu u Atini čijim se glavnim ulicama jedva može proći.

Odluka suda da štrajk sindikata zaposlenih u podzemnoj železnici proglasi nelegalnim, omogućava Vladi da proglašenjem vanredne selektivne mobilizacije natera štrajkače da se vrate na posao.

Sindikat zaposlenih u metrou je poručio da neće odstupiti i nastaviće štrajk. Radnici protestuju zbog promene u platnim koeficijentima za zaposlene u javnom sektoru.

"Sa najnovijim smanjenjem plata, neko kao ja, ko je zarađivao mesečno 1.300 evra, spašće na oko 700. Koji je smisao rada? Radimo pod zemljom, na velikoj hladnoći zimi i često noću, i ne možemo da živimo od onog što zaradimo", rekao je predsednik sindikata zaposlenih u metrou Andonis Stamatopulos.

Grčki parlament je prošlog meseca doneo novi paket mera štednje, što je bilo ključno za isplatu nove tranše međunarodnih kredita za finansijsku konsolidaciju.

Ministri finansija evro zone su prošle noći podržali isplatu tranše od 9,2 milijarde evra za poboljšanje finansijskog stanja Grčke, većinom za dokapitalizaciju banaka. Tu odluku zvanično treba da potvrdi Evropski fond za finansijsku stabilnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet