Smrad znoja i pokvarenih jaja u Francuskoj i Britaniji

Oblak bezopasnog gasa koji zaudara na znoj i pokvarena jaja iscureo iz jedne fabrike hemikalija na severozapadu Francuske preko Lamanša stigao je čak do Londona.
Oblak bezopasnog gasa koji zaudara na znoj i pokvarena jaja iscureo iz jedne fabrike hemikalija na severozapadu Francuske preko Lamanša stigao je čak do Londona.

Do curenja je došlo u ponedeljak ujutru u fabrici Lubrizol-Francuska u blizini Ruana 120 km severozapadno od Pariza, ali je vetar oduvao nevidljivi gas ka severu Francuske, a zatim na gore ka Engleskoj.

Pomenuti gas koji nije toksičan, ali je u većim koncentracijama zapaljiv, izazvao je jutros lavinu telefonskih poziva hitnim službama.

Pariska policija je izdala saopštenje da gas nije opasan po zdravlje, ali da se oseća na "znoj, beli luk i pokvarena jaja."

Zbog smrada je čak odložen meč Kupa Francuske između Ruana i Marselja. Na lokalnom sajtu je objavljeno da je gas izazvao migrene, iritacije i mučninu kod nekih stanovnika Ruana.

Vatrogasna brigada u Kentu, jugoistočno od Londona upozorila je stanovnike da drže vrata i prozore zatvorenim zbog gasa oštrog mirisa koji je stigao iz Francuske.

Lubrizol-Francuska saopštila je da je reč o metanetiolu, bezbojnom aditivu koji se stavlja u prirodan gas upravo zato što njegov sumporni miris omogućava da se oseti curenje gasa.

Direktor za domaće poslovanje Pjer-Žan Peroz rekao je da se kompanija bori da zaustavi curenje ali da će to možda potrajati do večeri. Uzrok incidenta još nije poznat.

  • #

    13.02.2013 07:42
    Овако нешто је могуће само у Србији, размишљам да палим напоље.
  • nstehnol

    23.01.2013 18:45
    Naziv gasa
    Gas se zove metantiol (ili metil merkaptan).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet