11 država pred bankrotom

Na svetu ima 11 zemalja na ivici državnog bankrota, objavio je američki sajt MSN, pozivajući se na procenu njihove kreditne sposobnosti koju je napravila agencija "Moody's Investors Services".
Na svetu ima 11 zemalja na ivici državnog bankrota, objavio je američki sajt MSN, pozivajući se na procenu njihove kreditne sposobnosti koju je napravila agencija "Moody's Investors Services".

Sve su sa procenom stepena Caa. Njihovu situaciju u nekim slučajevima pogoršava i negativni izgled ekonomije, finansijska i unutrašnjopolitička situacija.

Najrizičnije u grupi su zemlje s rejtingom Caa3 - Ukrajina, Jamajka, Grčka i Kipar. Samo za stepen je bolja situacija na Kubi s rejtingom Caa2. Isti stepen ima i Belize, mala tropska država u Centralnoj Americi. Argentina, Venecuela, Pakistan, Egipat i Ekvador imaju bonitet Caa1.

Negativni izgled kreditne sposobnosti imaju Ukrajina, Venecuela i Egipat. Situacija se najverovatnije neće poboljšati, ali ni pogoršati u Ekvatoru, Pakistanu, Argentini, Belizeu, na Kubi i u Grčkoj. U celini pozitivan trend vlada na Jamajci i na Kipru.

Od zemalja na ivici bankrota, objektivno su u najboljoj situaciji Grčka i Kipar, članice zone evra. Obe zemlje se oslanjaju na snažne kreditne izvore Evropske unije i zahvaljujući tome dobijaju i kredite od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za premošćavanje problema.

Bonitet Egipta i Ukrajine pogoršali su unutrašnjopolitički konflikti i pad njihovih privreda tokom nemira. U slučaju Venecuele i Kube radi se o međunarodnoj izolaciji i nekonkurentnosti ekonomskog sistema.

Zahvaljujući strukturnim promenama u ekonomskom sistemu situacija u Ekvadoru se poboljšava. MMF je u izveštaju o proceni te latinoameričke zemlje naveo da je njen privredni rast poslednjih godina dostigao relativno zdrav tempo.

  • 12.08.2014 02:00
    ...pa normalno da nas nema....nas ne racunaju u drzave.
  • 11.08.2014 20:02
    Cudno,nas nema na listi...
  • Prdija

    11.08.2014 15:36
    Smrdija
    A Srbija lider-u svemu!!!!:)))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet