Papa Franja u Ankari osudio ekstremizam

Papa Franja pozvao je u Ankari na dijalog koji će produbiti razumevanje i poštovanje među različitim verama.

Papa Franja pozvao je u Ankari na dijalog koji će produbiti razumevanje i poštovanje među različitim verama.

Papa je u petak stigao u glavni grad Turske i odmah razgovarao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ovo je četvrta poseta nekog od papa Turskoj, a Franja je prvi strani zvaničnik koji je posetio predsedničku palatu sa 1000 soba. Vrhovni poglavar Katoličke crkve osudio je ekstremizam i akcenat stavio na izbeglice iz Sirije i Iraka. "Na Bliskom istoku predugo se odvija bratoubilački rat".

Na južnoj i istočnoj granici Turske trenutno je smešteno 1.6 miliona izbeglica pred terorom Islamske države. "Najvažnije je da svi građani, bili oni muslimani, Jevreji ili hrišćani, uživaju ista prava i poštuju iste dužnosti, i po zakonu i u praksi“, rekao je papa Franja, koji je pozvao na saradnju svih ključnih faktora u prevazilaženju razlika.

"Fanatizmu i fundamentalizmu, kao i iracionalnom strahu koji izaziva nerazumevanje i diskriminaciju, moramo se suprotstaviti solidarnošću svih vernika". Papa je osudio progon hrišćana na Bliskom istoku i kršenje osnovnih ljudskih prava. Erdogan je zatražio od Zapada da se izbori sa islamofobijom. Poseta pape Franje Turskoj trajaće tri dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet