Policajac koji je ubio Brauna dao otkaz

Policajac iz Misurija Daren Vilson koji je ubio crnog tinejdžera i izazvao nemire u gradu Ferguson dao je otkaz i napustio policiju.
Policajac iz Misurija Daren Vilson koji je ubio crnog tinejdžera i izazvao nemire u gradu Ferguson dao je otkaz i napustio policiju.

Vilson je bio na odsustvu od incidenta i ubistva Majkla Brauna 9. avgusta, preneo je AP.

Njegovu ostavku najavio je u petak njegov advokat Nil Bruntrager, prenose agencije. Advokat je izjavio da odluka o odlasku iz policije stupa odmah na snagu. Vilson je u avgustu ubio nenaoružanog 18-godišnjeg Majkla Brauna, tvrdeći da je to učinio u samoodbrani, podseća AFP.

Zbog odluke porote da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona širom SAD su organizovani protesti, preneo je AFP. Advokat Bruntrager kazao je za CNN da Vilson, koji tvrdi da ima čistu savest, jednostavno ne može da se vrati u policiju s obzirom na ogorčenost koju je izazvao čitav slučaj.

Nacionalna asocijacija za boljitak obojenih ljudi (NAACP) organizovala je sedmodnevni "Put za pravdu" dug 192 kilometra, od predgrađa Fergusona, Sent Luisa gde je ubijen Braun do Džeferson Sitija, prestonice države Misuri, prenela je agencija AFP. Oko 100 aktivista započelo je danas marš očekujući da će im se na kraju njihovog puta pridružiti na hiljade ljudi.

Oni zahtevaju ostavku šefa policije u Fergusonu, reformu policije u celoj zemlji i kraj rasnog profilisanja. To je poslednji u nizu protesta koji su izbili širom SAD pošto je velika porota u ponedeljak odlučila da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona koji je ubio Brauna u Fergusonu 9. avgusta.

Talas protesta i zahtevi za reformom policije ponovo su "isplivali na površinu" kada je prošle sedmice policija ubila u Klivlendu 12-godišnjeg Tamira Rajsa.

"Kada imate 12-godišnjeg dečaka koji je ubijen jer je imao igračku - pištolj u ruci, onda to znači da postoji nešto pogrešno u samoj osnovi", zaključio je jedan od aktivista NAACP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet