Oskrnavljeni srpski grobovi u Sidneju

Deo sidnejskog groblja Rokvud, na kojem se nalaze ruski i srpski grobovi, oskrnavljen je tokom noći obaranjem i razbijanjem nadgrobnih spomenika.
Deo sidnejskog groblja Rokvud, na kojem se nalaze ruski i srpski grobovi, oskrnavljen je tokom noći obaranjem i razbijanjem nadgrobnih spomenika.

Vandali su oštetili 76 nadgrobnih spomenika, a mnoge su oborili. Oni su provalili na groblje posle devet sati uveče i razbijali do šest ujutro.

Policija je isprva saopštila da je napadnut ruski i ukrajinski deo groblja, ali su zvaničnici Rokvuda kazali da ukrajinski grobovi nisu stradali.

Glavni rukovodilac groblja smatra da vandalizam nije imao etnički motiv.

Pored srpskih i ruskih grobova, napadnuti su i grobovi koji ne pripadaju nacionalnim sekcijama.

Prema rečima zvaničnika, oštećeni nadgrobni spomenici se nalaze blizu kapije groblja, i smatra se da su vandali vrlo lako mogli da je preskoče.

Ovaj incident se dogodio dva dana uoči posete ukrajinskog predsednika Petra Porošenka Australiji.

  • 12.12.2014 07:59
    Због минуса на претходна два коментара морам да напишем пар речи. Аустралија није ни изблиза држава као пре 20-30-40 година. И код њих постоји ксенофобија. Није толико изражена у великим градовима али по мањим местима је још горе него код нас. Медији су обликовали свест становника тако да свако ко потиче из ових крајева и православац је аутоматски постаје Рус. О Русима у тамошњим медијима нема лепе речи. Посебно од кад је Аустралија постала Америчкиа продужена рука "у борби против тероризма". Рушење авиона над Украином је посебно погоршало ситуацију. Децу у школи задиркују да су "зли Руси",као што је почело са нама 90их и није престало до дана данас. Због тога су пале и прве батина,на срећу по нашу децу,други су извукли дебљи крај!!! Не заносите се,свет се изопачио. Ово вам пишем из искуства,из прве руке!!!
  • Y

    11.12.2014 22:50
    @Kalimero
    Minusi na Vaš komentar samo su izraz neobaveštenosti, ili gluposti, ili dirigovane tendencioznosti. Naravno, Porošenkova poseta Australiji, sa svim njegovim izjavama, neposredni je "okidač" za ovaj gnusni čin. Malo ko zna da je u Siriji do 1947. živelo 40% stanovništva pravoslavne veroispovesti (doduše - monofizitske frakcije). A da ih je, trenutno, manje od 7%. Rat protiv Pravoslavlja vodi se odavno, nekada veoma perfidno, nekada (ređe) otvoreno. Sadašnja ukrajinska "vlast", kojoj se tolerišu svi neonacistički atributi, jedna je od "udarnih pesnica" ovakve međunarodne politike (neću imenovati ni jednu državu, pošto zapadnim svetom upravlja rotšildovska "nevidljiva globalna vlada"). Pa, dragi Kalimero, i ja očekujem minuse... žaleći što će deca onih koji ih "lupaju" na svojoj koži saznati istinu.
  • kalimero

    11.12.2014 19:39
    nepravda
    pa ovo govori da fašisti se dižu na pravoslavlje a sam dolazak Porošenka govori da je i on iz te jazbine i da su mu dali podršku njegovi istomišljenici koji su u australiji DANAS SU UDARILI NA GROBOVE SUTRA ĆE I PRAVOSLAVNE GRAĐANE U AUSTRALIJI DA NAPADNU I DA UBIJU I DA NIKOG NEĆE ODKRIT ZA SKRNAVLJENJE POKOJNIKA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet