Krim u mraku, Ukrajina isekla struju

Širom Krima danas je došlo do nestanka struje, pošto je Ukrajina neočekivano obustavila dopremanje električne energije, što je dovelo do kolapsa u saobraćaju, zatvaranja bolnica i panike širom tog poluostrva.
Širom Krima danas je došlo do nestanka struje, pošto je Ukrajina neočekivano obustavila dopremanje električne energije, što je dovelo do kolapsa u saobraćaju, zatvaranja bolnica i panike širom tog poluostrva.

Železničke stanice, poslovni objekti i aerodrom bili su zatvoreni, semafori ugašeni, što dovelo do kolapsa u glavnom gradu Simferopolju, a nekoliko ljudi našlo se zaglavljeno u liftovima.

Ministar energetike Krima Sergej Jegorov izjavio je da je Ukrajina obustavila dopremanje električne energije poluostrvo, odakle stiže 80 odsto struje, u 11 sati i 10 minuta po lokalnom vremenu.

Pošto je obustava došla iznenada, lokalne vlasti nisu mogle da aktiviraju stanice na gas, dodao je Jegorov. Ministar energetike Ukrajine Volodimir Demčišin potvrdio je da je Kijev prekinuo dopremanje električne energije Krimu, uz obrazloženje da je potrošnja u regionu premašila limit naveden u ugovoru, u periodu kada se Ukrajina sama suočava sa racionalizacijom potrošnje struje.

Krim je posle tri sata dobio električnu energiju, preneo je AFP. Demčišin je, takođe, rekao da Ukrajina pravi veće rezerve električne energije, pošto je Rusija obustavila isporuke uglja i dodao da su u toku u razgovori njega i njegovog ruskog kolege u vezi uvoza uglja i elekrične energije.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da je energetsko tržište Ukrajine u protekla tri meseca "u vanrednom stanju" i da je moralo da pribegne restrikcijama struje, uključujući teritorije pod ruskom kontrolom. "Ukoliko nema svetla u Ukrajini onda ni teritorije koje privremeno kontrolišu Rusi neće imati svetla", rekao je Jacenjuk na današnjem sastanku vlade.

Rusija je anektirala Krim u martu posle referenduma na poluostrvu, čije rezultate Kijev i Zapad ne priznaju.
  • 24.12.2014 22:26
    hteli su Rusiju,neka im je sad!
  • Branko

    24.12.2014 22:15
    Bice struje, bice, i nece niko moci da im je ogranici niti iskljuci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet