MOK preporučio vraćanje ruskih i beloruskih sportista na takmičenja, za Rusiju uslovi neprihvatljivi

Međunarodini olimpijski komitet (MOK) danas je preporučio vraćanje ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja, pod neutralnom zastavom i "u individualnom svojstvu".
MOK preporučio vraćanje ruskih i beloruskih sportista na takmičenja, za Rusiju uslovi neprihvatljivi
Foto: Pixabay
Uslov je da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini.
MOK je dodao da će "u odgovarajuće vreme" odlučiti o njihovom mogućem učešću na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, izjavio je predsednik MOK-a Tomas Bah na konferenciji za novinare.
Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje prete bojkotom OI u slučaju učešća ruskih i beloruskih sportista.
 
Nakon pritska da razjasni svoj stav, olimpijsko telo je prošlog decembra najavilo "pronalažanje načina" da vrati ruske i beloruske sportiste, nakon što je preporučilo njihovo isključenje krajem februara zbog invazije Ukrajine od strane ruske vojske, uz podršku susedne Belorusije.
 
MOK je nakon četiri meseca konsultacija sa celim olimpijskim svetom, odlučio da međunarodnim federacijama i organizatorima takmičenjima ostavi primarnu odgovornost da li da pozovu ruske i beloruske sportiste.
 
Izvršna vlast predlaže da se zadrži isključenje svih ruskih i beloruskih timova i ograničeni povratak u takmičenje na sportiste "koji imaju ruski ili beloruski pasoš" sve dok se takmiče "individualno". i pod neutralnom zastavom i da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini" i nisu pod ugovorom sa ruskom vojskom ili službama bezbednosti.
 
MOK se danas "nije pozabavio" pitanjem učešća Rusije i Belorusije na OI, i pored pretnji bojkotom nekih zemalja. Olimpijska organizacija će odlučiti "u odgovarajućem trenutku i po sopstvenom nahođenju i bez obzira na rezultate na kvalifikacionim takmičenjima za OI", izjavio je Bah.
Za Ruski olimpijski komitet uslovi MOK-a su neprihvatljivi 
 
Ruski olimpijski komitet osudio je danas kriterijume koje danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK) postavio za povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja kao "diskriminišuće".
 
"Najavljeni kriterijumi za povratak na međunarodna takmičenja su neprihvatljivi. To je diskriminacija na nacionalnoj osnovi", izjavio je predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdniakov, a prenela HINA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.