Vlasnici oružja na preglede na svakih pet godina

Predlog zakona o oružju i municiji, koji će se danas naći pred poslanicima, predviđa dva nova uslova za posedovanje oružja - zdravstvenu sposobnost i opravdan razlog za nabavku oružja.
Predlog zakona o oružju i municiji, koji će se danas naći pred poslanicima, predviđa dva nova uslova za posedovanje oružja - zdravstvenu sposobnost i opravdan razlog za nabavku oružja.

Predlog zakona ima dva cilja - prvi je da omogući efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja, a drugi da legalnim vlasnicima omogući da oružje koriste za lov, sport, samoodbranu, ali i kao kolekcionari. Predloženim rešenjem se precizira da će pored ranijih uslova za posedovanje oružja (neosuđivanost za određena dela, poslovna sposobnost, obuka u rukovanju) uvesti i dva nova uslova.

"Zdravstvena sposobnost osoba za držanje i nošenje oružja proveravaće se na pet godina", izjavio je ministar policije Nebojša Stefanović obrazlažući zakon u parlamentu.

Predlogom se predviđa da oružni list bude biometrijski dokument, a uvodi se i strože kažnjavanje za zloupotrebe.

Nošenje oružja je predviđeno i kada građanin dokaže da mu je bezbednost ugrožena, ali ga može nositi ako ne uznemirava druge.

Kolekcionarska dozvola se može izdati osobi koje ima najmanje pet registrovanih oružja i poseduje uslove za bezbedno čuvanje.

  • 19.02.2015 15:23
    Tri godine od sada je dug vremenski period. Čisto sumnjam da će ovi biti na vlasti i tada (Golubovi i Golubice preletači hoće), možda bude neki aneks zakona. Plaćaće se zahtev i taksa nekom drugom, ali o tom po tom.
  • lovac

    19.02.2015 10:09
    Oderi raju!
    Znači opet namet na vilajet. Šta će još osim poreza, cene lekarskog pregleda i sl. još mudri SNS-ovci izmisliti?
    Možda tehnički pregled oružja svake godine? Plaćen, naravno. :(
  • bb

    19.02.2015 09:43
    treba jednom godisnje da proveravate te ljude. za 5 godina svasta moze u glavi da se desi. e da mi je znati ko pise ovaj zakon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija