Građanima stižu pozivi za vojne vežbe

Sve veći broj građana dobija poziv da se na nekoliko dana javi u kasarnu, a svakom učesniku vežbe sledi naknada kao da je radio.

Sve veći broj građana dobija poziv da se na nekoliko dana javi u kasarnu, a svakom učesniku vežbe sledi naknada kao da je radio.

U ministarstvu odbrane kažu da je reč o redovnim aktivnostima rezervnog sastava vojske, u koji spadaju svi oni koji su odslužili vojni rok ili su regulisali obavezu služenja vojnog roka na drugi način i nisu stariji od 60 godina.

"To je sve po zakonu. Vojska ne radi ništa proizvoljno. Pa i ja sam deo rezervnog sastava, ali me nisu odavno zvali jer imam 48 godina. Moj ratni raspored je u Kruševcu i ja sam vozač pri inženjeriji", kaže za "Blic" ministar odbrane Bratislav Gašić.

Poziv na vojnu vežbu u jednom trenutku može da očekuje svaki rezervista. Da li će ga i dobiti, zavisi od toga da li jedinica kojoj po ratnom rasporedu pripada planira uvežbavanje svog sastava. Praksa je da se oranizuju vežbe u jedinicama nivoa voda ili čete, što podrazumeva učešće između 30 i 100 rezervista, kažu iz Ministarstva odbrane.

Izostanak se mora opravdati

"Vojni obveznici se pozivaju na vežbe, kurseve i druge oblike vojne i civilne obuke radi osposobljavanja i uvežbavanja za izvršenje misija i zadataka u miru i ratu", objašnjava portparol ministarstva Jovan Krivokapić. On dodaje da je odlukom o obustavi obaveze služenja vojnog roka uveden princip dobrovoljnosti, ali da svi koji ne žele da služe vojni rok podležu obavezi uvođenja u vojnu evidenciju i obavezi služenja u rezervnom sastavu.

Tokom trajanja vojnih vežbi, koje su trenutno u toku, rezervisti su smešteni u kasarni ili pod šatorima, a zaposleni treba da ponesu potvrdu o zaposlenju, kako bi im se uplatila novčana naknada u visini prosečne zarade.

Postoje i slučajevi kada osoba ne mora da se odazove na vežbu, na primer ako je bolesna, ako je neko iz njenog domaćinstva već pozvan ili usled smrtnog slučaja u porodici. Ko ne opravda izostanak, može biti kažnjen novčanom naknadom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora od 60 dana.

  • nezaposlen

    21.03.2017 12:33
    a sta je sa nama
    Sta se desava ukoliko nezaposleno lice...bar ne zvanicno...dobije poziv? Dal i on dobija prosecnu dnevnicu..ili ide dzaba dok bi reci mogao da zaradi na gradjevini ili gde god da radi neprijavljen...??!
  • Pero

    30.08.2015 15:13
    normalna zemlja
    Naravno, aktivni rezervni sastav postoji u skoro svim zemljama, gde vojska sluzi po ugovoru, normalno je da nasa zemlja uvede Ali ovo za pasivan rezervni sastav je smesno. Ili se aktiviraj Ili ne gubi vreme niti oficirima oduzimaj. Pasivan sastav je takodje dobrovoljan I bez ugovora. Kada su nepogode, poplave,pozari,itd. znaci u pasivan sastav mogu svi gradjani, I decurlija,zene, svi koji zele da pomognu gde bi se pozivalo preko medija, tv,itd. Mora se jednom biti normalna zemlja. Ne samo kaznene odredbe kada je ugrozena zemlja. Uvek ce biti onih koji ce pomoci a I vojne staresine bice sigurnije u ljude na dobrovoljnoj osnovi.
  • Dejan

    30.08.2015 06:58
    bezveze
    Oformite profesionalnu placenu vojsku po ugovoru. Znace se prava I obaveze jednog I drugog. A ne ovako, od 1.7 miliona rezervista cimate njih nekoliko, diskriminacija cista.

    Rezervni sastav treba da je proslost. Imajte aktivnu vojsku I vojni odsek ce voditi evidenciju o njima(odmori, odsustva,itd).

    Ne razumem, vezba za rezervni sastav,ljudi kojima se status menja I zivota I prilika iz dana u dan. Danas ovde, sutra ne...a vi sta posaljete poziv I ako ga nema na sud I plati. Strasno!

    Profesionalna, po ugovoru I bar ce vojska biti od onih koji je vole!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.