Više od 300 pritužbi trudnica zbog nedobijanja naknade

Roditeljski portal "Bebac" saopštio je da je ombudsmanu Saši Jankoviću poslao zbirnu pritužbu u ime 300 trudnica iz Srbije, koje već mesecima ne dobijaju naknadu za trudničko bolovanje od Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.
Roditeljski portal "Bebac" saopštio je da je ombudsmanu Saši Jankoviću poslao zbirnu pritužbu u ime 300 trudnica iz Srbije, koje već mesecima ne dobijaju naknadu za trudničko bolovanje od Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Portalu Bebac stiglo je 300 pritužbi trudnica iz svih krajeva Srbije, koje su uz lične podatke dale i detaljan opis problema u vezi sa kašnjenjem naknade, a neke u komentarima navode da isplate kasne četiri meseca.

"Bebac" tom zbirnom pritužbom traži da budućim majkama bude isplaćen novac koji kasni, i to deo od 35 odsto od zarade, koji je RFZO dužan da isplaćuje direktno na račun trudnice, kao i drugi, veći deo, od 65 odsto koji bi poslodavac trebalo da im prosledi od Fonda.

"Smatramo da je u vreme kada je u Srbiji herojski čin odlučiti se na potomstvo, nedopustivo da pronatalitetna politika bude na ovako niskom nivou. Buduće majke se već u prvim mesecima trudnoće suočavaju sa nebrigom države prema njima, a tako su tretirane i nakon porođaja", piše u saopštenju portala "Bebac".

"Bebac" od ombudsmana traži zaštitu trudnica i da im pomogne da ostvare zakonska prava, među kojima i na naknadu tokom bolovanja u trudnoći.

"Umesto da budu zaštićene i imaju beneficije, žene koje se odluče na majčinstvo u ovoj državi su kažnjene i povređuje im se dostojanstvo. Nijedan razlog za neisplaćivanje naknada za trudničko bolovanje od strane RFZO nije opravdan i prihvatljiv", naveo je "Bebac".

  • JS

    13.03.2015 12:11
    RFZO i FT1P
    A koliko se moglo cuti po medijima, rfzo se hvali kako nije do njih vec do poslodavaca.

    Da se razumemo, tih 300 trudnica je samo onaj mali broj koji je preko portala 'Bebac' podneo zalbu. Ima ih mnoooogo vise.

    A po medijima se sire price koje treba narodu da zamazu oci dok nas takticki unistavaju kao narod, naciju i drzavu.
  • mi

    13.03.2015 07:33
    Blokada
    I u mnogim firmama, posebno u restrukturiranju, dugo nema isplata zarada i racuni su u blokadi. Ali, na TV se bave rijaliti programima, a ne ozbiljnim temama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.