Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
Foto: Pixabay
Ne cedite limun direktno iznad jela na visokoj temperaturi
 
Limunov sok bogat je vitaminom C, ali je i osetljiv na toplotu. Ako ga cedite direktno u vruće jelo, visoka temperatura može uništiti velik deo njegovih nutrijenata. Takođe mu može i promeniti ukus, pa bi jelo moglo dobiti gorčinu.
 
Uvek dodajte limunov sok pred kraj kuvanja ili nakon kuvanja, kad se jelo malo ohladi.
Ne ostavljajte limun u vodi satima (naročito ne s korom)
 
Popularan je trend držati kriške limuna u boci vode tokom celog dana. Međutim, ako koristite limun s korom, i on ostane u vodi duže od nekoliko sati, gorka ulja i pesticidi iz kore mogu preći u vodu, posebno ako limun nije organski.
 
Koristite oljušteni limun ili iscedite sok i čuvajte ga u frižideru. Vodu s limunom najbolje je popiti unutar sat-dva.
Ne nanosite limun na kožu pre izlaska na sunce
 
Limunov sok je prirodno sredstvo za izbeljivanje i često se koristi u kućnim receptima za lice, ruke ili nokte. Međutim, limun sadrži furanokumarine, jedinjenja koja mogu izazvati jaku reakciju na UV zračenje, poznatu kao fitofotodermatitis. Rezultat može biti crvenilo, mrlje ili čak opekotine ako nakon nanošenja limuna izađete na sunce. Ako koristite limun za kožu - radite to isključivo uveče i isperite ga temeljno pre izlaska iz kuće.
 
Ne stavljajte limun u posude od aluminijuma ili neprikladnih metala
 
Limunov sok je vrlo kiseo (pH oko 2) i može reagovati s aluminijumom, gvožđem i bakrom, oslobađajući metalni ukus u hranu, pa čak i štetne materije iz posuđa. Koristite staklene, keramičke ili nerđajuće posude kad cedite ili marinirate limun.
Ne ostavljajte meso predugo u marinadi s limunom
 
Limunova kiselina razgrađuje proteine, pa je odličan za omekšavanje mesa, ali samo kratko vreme. Ako ostavite meso (pogotovo piletinu ili ribu) predugo u limunovoj marinadi, ono može postati kašasto i gumenasto. Idealno vreme mariniranja je 30 minuta do dva sata, u zavisnosti od vrste mesa, piše Index.hr.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

limun

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Pirinač postaje sve otrovniji

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).