Zakon koči jednokratnu pomoć i roditeljski dodatak

Prema Zakonu o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, sva prvorođena deca u Srbiji od države dobijaju jednokratnu novčanu pomoć i roditeljski dodatak, a ukoliko majka nema posao i jednokratnu pomoć za nezaposlene porodilje.
Prema Zakonu o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, sva prvorođena deca u Srbiji od države dobijaju jednokratnu novčanu pomoć i roditeljski dodatak, a ukoliko majka nema posao i jednokratnu pomoć za nezaposlene porodilje.

Međutim, prema istom tom zakonu, ne može dobiti ništa od toga, ako nema državljanstvo Srbije.

Sa tek šest meseci, Igor Đorđević je jedna od najpoznatijih beba u Nišu i to, kažu njegovi roditelji, zbog apsurdnosti jednog zakona. Kao prvo dete nezaposlenih roditelja, trebalo bi da dobije blizu 900 evra pomoći od države. Ne može, jer mu majka nije državljanka Srbije.

"Strašan osećaj. Moje dete je diskriminisano i razočaran sam u svoju državu, tu sam rođen, tu živim, ne razumem, mnoge stvari mi nisu jasne. Nisam mogao da verujem kad sam čuo da po zakonu nema pravo. To je neverovatno", kazao je otac Mile Đorđević.

Anđelina, rodom Albanka, pre godinu dana udala se u Srbiji. Zatečena je situacijom. "Dete kad se rodi u Albaniji, nebitno gde - u avionu iznad Tirane, ono je albanski državljanin i ima sva prava koja mu po zakonu pripadaju", kazala je majka Anđelina Đorđević.

Na slučaj porodice Đorđević reagovao je jedan od članova Gradskog veća Niša, advokat Srđan Aleksić. Ukazujući da je problem u tome što Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom, novčanu pomoć vezuje za majku umesto za dete, najavio je žalbu Ustavnom sudu.

"Smatram da tu odluku treba vezati za dete, jer mali Igor samim rođenjem je dobio državljanstvo Srbije i ta pomoć je njemu potrebna, ne roditeljima. Ova odluka nije adekvatna vremenu u kome živimo, možda je pre bila, pre desetak godina, sad imamo mešovite brakove, devet u Nišu u poslednjih godinu dana", rekao je Aleksić.

Zaštita ravnopravnosti

Koliko je u Srbiji dece koja su u istoj situaciji, nije tačno poznato. Neka približna slika dobija se tek na osnovu pritužbi koje stižu poverenici za zaštitu ravnopravnosti, a kojoj su se obratili i Igorovi roditelji. U slučaju porodice Đorđević, poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić ocenila je da je reč o diskriminaciji.

"Ovde se radilo zapravo o tome da nije u pitanju pravo koje ostvaruje majka, svejedno što će se to dati majci. Da je to pravo koje pripada detetu i da je potrebno otkloniti takav jedan uslov i predvideti da ako otac ima prebivalište na teritoriji opštine, toj porodici treba obezbediti tu pomoć koja se daje", zaključila je Petrušić.

Ustavni sud odgovorio je da odredba važećeg zakona nije neustavna, ali da zakonske norme moraju da se tumače u duhu Ustava, odnosno u duhu zabrane diskriminacije.

U nadležnom ministarstvu najavljuju da će Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom biti izmenjen.

  • 03.05.2015 10:29
    I neka
    Dosla ovde da se uda, naravno ne radi, zivi na grbaci drzave... ako joj ne valja neka se vrati natrag u dragu joj Tiranu. Kada je u Albaniji sve tako super sto je i dolazila?! Ljubav...hahaaaha. Pretpostavljam da se nisu videli ni jednom ranije pre braka
  • ja

    03.05.2015 10:24
    E stvarno
    Začudio bih se kad bi kod nas bilo nešto normalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija