Od danas svi agenti za nekretnine moraju imati licencu

Svi agenti za nekretnine u Srbiji od danas moraju da imaju položen stručni ispit odnosno licencu da bi se bavili tim poslom. 

Svi agenti za nekretnine u Srbiji od danas moraju da imaju položen stručni ispit odnosno licencu da bi se bavili tim poslom.

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević izjavio je da je počela puna primena Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti koja obuhvata i obavezno osiguranje, pošto je istekao prelazni period koji traje od 8. novembra 2013.

"Sve odredbe zakona se od danas primenjuju - odredbe o registru i osiguranju, čija je primena jedino bila odložene na godinu i po dana", istakao je Đorđević. Prema njegovim rečima, u prethodnih sedam ili osam meseci, otkada je Komisija za polaganje stručnog ispita u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija počela da radi, stručni ispit je položilo nešto više od 1.150 agenata i steklo uslov da se upiše u registar.

"Naše udruženje očekuje da će se veliki broj naših kolega u najkraćem roku upisati u registar, jer od danas oni koji nisu upisani, bilo da je reč o privrednim subjektima odnosno agencijama ili agentima, ne mogu da se bave ovim poslom", istakao je Đorđević i poručio da su za one koji nastave da rade, a nisu upisani u registar zaprećene stroge kazne. Zahvaljujući punoj primeni zakona građani će, kako je naveo,  dobiti kvalitetniju uslugu i imati veću pravnu sigurnost.

"Najveća korist će biti u tome što će građani moći na Internetu da vide da li su agencija i agent upisani u registar, kao i na koliki iznos je ta firma osigurana od odgovornosti za štetu. Mislim da će građani, takođe, imati bržu realizaciju kupovine, prodaje i izdavanja, s obzirom da je do sada bilo svakakvih agenata. Oni su prošli obuku u Privrednoj komori Srbije i u regionalnim privrednim komorama i položili stručni ispit,  i naučili mnogo više nego pre što su znali", istakao je Đorđević.

  • 09.05.2015 06:40
    Pravo iz zatvora u prodaju
    Najbolji deo licence je to što, nadam se, neće moći bivši robijaš da bude agent za nekretnine.
    Pošto znam za konkretan slučaj.
    Bivši robijaši mogu da budu samo taksisti i agenti za nekretnine.
    U oba slučaja su upoznati sa napuštanjem nekretnina i stavljeni na iskušenje.
  • 08.05.2015 12:39
    ne moze to tako
    Pa ako dobijaju procenat agencije od toga sto neko kupi stan/kucu za svoje pare, a vec je platio porez na zaradu drzavi jel, onda oporezuju vazduh tj. placas porez na porez(placas porez sto si platio porez na ono sto si zaradio...)

    Te agencije imaju svrhu samo ako vode racuna da ni jedna strana nije ostecena, a plate treba vec da obezbedi drzava ali bez ovakvog poreza. Ajmo sposobni politicari resite taj problem. Ovo otimanje para je mogao i maloletnik smisliti...

    Ako to bude dozvolio robovlasnik Vucic onda je potpisao crno na belo da je mafijaska drzava.
  • lale

    08.05.2015 11:05
    Niste postigli ništa, samo ste kasirali pare za obuku i izdavanje licenci, ko je imao para da plati taj je i dobio licencu, imamo ovakve primere i u drugim branšama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija