MMF: Rast privrede Srbije tek 2016. godine

Međunarodni monetarni fond saopštio je danas da privreda Srbije iz recesije u kojoj je od 2014. godine, izlazi polako, pre svega zahvaljujući niskim cenama nafte na svetskom tržištu i oporavku evrozone, ali se povratak Srbije na privredni rast očekuje tek 2016.
Međunarodni monetarni fond saopštio je danas da privreda Srbije iz recesije u kojoj je od 2014. godine, izlazi polako, pre svega zahvaljujući niskim cenama nafte na svetskom tržištu i oporavku evrozone, ali se povratak Srbije na privredni rast očekuje tek 2016.

"Privreda polako izlazi iz recesije 2014. godine, zahvaljujući niskim cenama nafte i ekonomskom oporavku u evrozoni, što je doprinelo suzbijanju kratkoročnih posledica fiskalne konsolidacije", navodi se u izveštaju MMF-a u odeljku o Srbiji.

MMF predviđa da će privredni rast biti postignut 2016. godine, a konstatuje da je "inflacioni pritisak mali zbog niskih cena uvozne robe i povećanja jaza između stvarnog i mogućeg BDP".

"Novi 36-mesečni stend-baj aranžman od oko 1,2 milijarde evra, koji je odobren 23. februara, uglavnom ide u planiranom pravcu. Postignuti su svi kriterijumi performanse s kraja marta i indikativni ciljevi", istakao je MMF u poglavlju o stanju svog programa za Srbiju.

Ali, "sve strukturne odrednice su završene sa zakašnjenjem, što odražava teškoće u njihovoj primeni, posebno u oblasti državnih preduzeća".

"Kontinuirani napori za sprovođenje dogovorenih strukturnih reformi, naročito u državni preduzećima, i nastavljanje planirane fiskalne konsolidacije od ključnog su značaja za postizanje makroekonomske stabilnosti i održivog dugoročnog rasta", naveo je MMF među političkim preporukama.

U poglavlju saopštenja o novim programskim obavezama MMF navodi da su je pred restrukturisanje Elektroprivrede Srbije, uvedena akciza na struju i povećana tarifa za električnu energiju.

MMF konstatuje da je predloženo da se ocenjivanje Zakona o finansiranju lokalne vlasti, planirano za kraj juna, odloži za kraj septembra.

  • 27.06.2015 11:57
    Čekaj mago dok trava naraste.
    Taman na proleće 2016-te, pred vojvođanske izbore?
  • Ines

    27.06.2015 11:39
    zar je varka
    Sta je sa obecanjima da ce penzije do kraja ove godine biti vracene na nivo oktobra prosle godine. Ako je za pomoc mnogo smo pomogli mi penzioneri sad nek pomazu tajkuni. Ja ipak hocu da verujem premijeru a ako izda mog glasa vise nema
  • :(

    27.06.2015 09:55
    сваке године иста прича! хахах

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija