Da li Lutriju Srbije treba prodati?

Iako je Lutrija monopolista u priređivanju klasičnih igara na sreću, kako kažu stručnjaci, ne prihoduje koliko bi zapravo mogla.
Od Lutrije bi mogle da se očekuju ogromne zarade, ali one umeju da izostanu.

Prema poslovnom planu za ovu godinu, planirani su prihodi od oko 4,5 milijardi dinara, ali dobit od svega 7,6 miliona. To je 95,5 odsto manje od procenjene dobiti za 2014. godinu od 170 miliona dinara. Inače, Lutrija je 2013. imala dobit od oko 200 miliona dinara, ali je 2012. završila sa gubitkom od 150 miliona.

Državna lutrija u budžet uplaćuje 60 odsto prihoda koji ostane nakon što pokrije Fond za nagrade. To znači da je izuzetno važna za srpsku državnu kasu. Međutim, iako je monopolista u priređivanju klasičnih igara na sreću, kako kažu stručnjaci, ne prihoduje koliko bi zapravo mogla.

Zbog toga je premijer Aleksandar Vučić pominjao i dovođenje stranih partnera, rekavši da žali što je ranije odustajao od tih namera.

"I kad god bismo krenuli u to, da idemo ili kao sa Er Srbijom da napravimo ugovor, da mi imamo 51 odsto a da imamo menadžment od 49 odsto, da uradimo bilo šta. Uvek bi dolazilo kao da je to u stvari lopovluk, a nije lopovluk to što oni državi ne daju ni dinara, nego milion evra godišnje. Zamislite, mi kao država zaradili milion evra. A jedna slovačka ima 250-300 miliona evra. Pa šta smo mi, idioti?", pita se premijer.

Posle Loto skandala, javnost će verovatno lakše pristati na eventualnu prodaju. Ali, da li je privatizacija lek za sve?

"Mislim da je šteta u jednoj zemlji da ne uspeva da organizuje na profesionalan i dobar način svoju monopolsku lutriju u kojoj su klasične igre na sreću, ali ako je tako onda je svakako bolje privatizovati i naći nekog ko će to bolje uraditi, jer je to onda veća korist za državu", smatra stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da nema garancija da bi neko drugi, stranac, bolje mogao da postavi poslovanje Lutrije od ljudi odavde.

"Ostaje ključno pitanje upravljanja", smatra on. Ostaje i ključno pitanje da li lutrija sa urušenim kredibilitetom može da ode po dobroj ceni ili bi neko mogao da postane srećni dobitnik.

  • Krcko

    31.07.2015 07:47
    Hm
    Oduvek sam mislio da se dzipovi, vile i jahte ne kupuju tako sto ostajes duze na poslu.

    Ali isto tako znam da je ovo ipak sve smisljeno, ne bas najbolje ali kod ovog glupog i pasivnog naroda prolazile su i gore muljavine.
  • dule

    31.07.2015 07:21
    Joj što volim ovog našeg premijera. Okruži se hohštaplerima i lopovima (on je isti takav), on lično ih postavlja na rukovodeće pozicije, jako dobro zna kakvi su i onda se kao javno pred kamerama iščuđava i preti kad neka njihova brljarija ispliva.
  • 31.07.2015 07:20
    Lutriju Srbije treba ukinuti, kao što su ukinuli i Lutriju Vojvodine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.