Medijski profesionalci i udruženja traže smenu Gašića, zakazali protest

Protest medijskih profesionalaca sa zahtevom za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića sa svih javnih funkcija zbog izjave kojom je uvredio novinarku Zlatiju Labović, najavljen je za večeras u 19 sati ispred Vlade Srbije.
Protest medijskih profesionalaca sa zahtevom za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića sa svih javnih funkcija zbog izjave kojom je uvredio novinarku Zlatiju Labović, najavljen je za večeras u 19 sati ispred Vlade Srbije.

U najavi protesta koju su potpisali novinarka nedeljnika NIN Tanja Nikolić Đaković i novinar portala Cenzolovka Zoran B. Nikolić, medijski profesionalci pozvani su da bojkotuju konferencije za novinare i sve javne događaje na kojima je prisutan ministar Gašić.

"Posle postupka Bratislava Gašića prema koleginici Zlatiji Labović, kao i njegovih ranijih skandaloznih ispada, ne sme se dozvoliti da taj čovek ostane na javnoj funkciji. Moramo zahtevati da se predstavnici vlasti prema novinarkama i novinarima odnose s poštovanjem", navodi se u pozivu na protest.

NUNS: Bojkotovati Gašića dok ne bude smenjen

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da postupak ministra odbrane Bratislava Gašića prema novinarki B92 predstavlja vrhunac nepoštovanja novinarske profesije, kao i da ministar zbog ranijih grešaka, pa i kršenja zakona, mora biti smenjen sa te funkcije. U saopštenju, NUNS je pozvao sve medije i novinare da obustave komunikaciju sa ministrom Gašićem i bojkotuju sve događaje u kojima on učestvuje, sve dok ne bude smenjen.

Takođe, oglasilo se i Udruženje novinara Srbije, koje je navelo da je zgranuto vulgarnim ispadom ministra odbrane Bratislava Gašića. UNS smatra da je dobro što se ministar Gašić izvinio novinarki i javnosti, ali ističe da bi iskrenost tog izvinjenja bila ubedljivija da ga je dao na licu mesta, pre nego što je skandal dospeo u javnost.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je "apsolutno podržalo" inicijativu za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića i procenilo da njegov gest prema novinarki B92 "simbolično pokazuje odnos bahate naprednjačke vlasti ne samo prema novinarima i medijskim slobodama nego i prema svim građanima ove zemlje". NDNV je takođe podržalo inicijativu pojedinih novinara da se večeras ispred Vlade Srbije u 19 časova održi protest i pozvalo svoje članove i sve medijske radnike, ali i građane, da se pridruže ovom protestu. "NDNV smatra da bi ovo trebalo da bude samo početak protesta, koji ne bi smeo da bude usmeren samo na ovaj gest ministra, nego i okrenut protiv vlasti čiji ministar drži pres-konferenciju okružen policijom u punoj borbenoj gotovosti, naoružanoj simboličnim heklerima, time demonstrirajući političku silu i nasilje", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uvredio je juče novinarku B92 neprimerenim rečima na zvaničnom događaju u Trsteniku, što je naišlo na brojne osude medija, novinara, kao i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Reči "Volim novinarke koje lako kleknu", Gašić je izgovorio dok se grupa novinara pripremala da od ministra uzme izjavu nakon njegovog obilaska fabrike Prva petoletka, kada su neki od njih, među kojima i novinarka B92 Zlatija Labović, čučnuli da ne bi ometali snimatelje.

Podsetimo da ovo nije prvi neumesni komentar ministra Gašića. Ranije ove godine pitao je novinarku televizije Vranje zašto nije članica SNS-a.

  • Parijski Neprijatelj Br.1

    07.12.2015 14:22
    @ Anonimus
    Meni se cini da sam ja Vas uvredio mojim komentarom, pa pronalazite neko olaksanje da mene vredjate nazad. Sto se mene tice sve sto Vama pomaze je u redu. Sve najbolje.
  • peki baki

    07.12.2015 12:27
    pa sta se sad bunite. vi ste ga izabrali svojim (ne)glasanjem:-/
  • svesna

    07.12.2015 12:07
    Ua
    Dole napredni primitivci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija