Od danas besplatni zdravstveni pregledi za decu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je glavna prednost novog Zakona o sportu, koji je danas stupio na snagu, poboljšanje svakog oblika rada sa decom.

Velika je novina to što će zdravstveni pregledi za decu od šest do 14 godina ubuduće biti besplatni.

Roditeljima će biti od pomoći i to što visina klupskih članarine za maloletnike ne može da bude veća od 10 odsto od prosečne zarade na nivou Srbije.

Udovičić je naglasio da će novi Zakon o sportu zaštititi mlade srpske sportiste jer propisuje da ugovori o posredovanju sa menadžerima mogu da se zaključe na najviše dve godine. "Ne želim da naši sportisti, a posebno deca, postaju neka vrsta vlasništva drugih. Ugovori moraju biti overeni u skladu sa zakonom, a kada se zaključuju sa decom saglasnost moraju dati oba roditelja - zbog sigurnosti naše dece smo i pooštrili smo kriterijume".

"Isto tako smo mislili i na vrhunske sportiste pa je uvedeno i njihovo obavezno osiguranje za vreme nastupa za reprezentaciju", dodao je Udovičić. Zakon, takođe, propisuje da nijedna organizacija u oblasti sporta ne može da dobije više od 20 odsto od ukupnog budžeta opredeljenog za sport, uvodi se jedinstveni vizuelni identitet reprezentacije, pooštravaju sankcije za nedolično ponašanje na sportskim priredbama...

"Danas mogu slobodno da kažem da je ovo zakon koji je doneo sport. Ovo je samo početak, tek nam predstoji težak posao i svom snagom ću se boriti da sprovođenjem ovog zakona u velikoj meri unapredimo sistem sporta u Srbiji", zaključio je Udovičić.

Autor: Tanjug

  • Subotica

    29.07.2016 10:21
    Nije besplatno!
    U Subotici se ne pridžavaju tog zakona. Konkretno, danas 29.7.2016 fudbalski klub Bačka je vodio generaciju 2003 na pregled kod sportskog lekara (znači generacija koja će ove godine navršiti ili je već navršila 13 godina).
    Roditelji koji su se dosetili pa su prethodno vodili dete kod opšteg lekara i tražili uput za vađenje krvi, pa su to i obavili, platili su 'samo' 700 dinara za lekarski pregled, a ostali su platili po 1500 din za lekarski pregled i vađenje krvi.
    Sportski pregled je obavljen u državnoj medicinskoj ustanovi.
  • Lidija

    28.06.2016 08:23
    LAŽ,u Zrenjaninu deca i dalje plaćaju pregled....
  • Anominus

    16.02.2016 23:39
    Ho ho ho, izbori nam stizu, izbori nam stizu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.