Oštetili NIS za 25 miliona

Četiri vlasnika i direktora preduzeća su uhapšena, a protiv još sedmoro zaposlenih u NIS-u i drugim firmama podneta je krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja kojom su prisvojili 25 miliona dinara.
Četiri vlasnika i direktora preduzeća su uhapšena, a protiv još sedmoro zaposlenih u NIS-u i drugim firmama podneta je krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja kojom su prisvojili 25 miliona dinara.

Uhapšeni su specijalni savetnik preduzeća NIS AD, Novi Sad i vd direktora NIS-Jugopetrol iz Beograda Olivera Basta (56), vlasnik i direktor preduzeća "Stabaks" iz Beograda Milorad Basta (61), vlasnik i direktor beogradskog preduzeća "Jadras" Jadranka Starčević (48) i vlasnik i direktor beogradskog preduzeća "Dakom internacional" Ivana Đukić (45).

Krivične prijave su podnete protiv vlasnika i direktora preduzeća "BG inspekt" Žikice Paunovića (61), šefa odeljenja za promociju prodaje NIS AD iz Novog Sada, Zarija Jovića (1938), samostalnog referenta u odeljenju za promociju prodaje NIS AD, Novi Sad Zorana Krstića (46), vlasnika i direktora preduzeća "Imsta trejd" Mirka Stamenkovića (58).

U saopštenju policije navedeno je da su prijave podnete i protiv samostalnih referenata u odeljenju za promociju prodaje NIS AD, Novi Sad Zorana Krstića (46), Ivana Ašanina (40), Ljubice Stojmirović (44) i vlasnik i direktor preduzeća "Pan plast" Snežane Pantić (54).

Osumnjičena Olivera Basta je od 2005. do 2009. godine, kao direktor preduzeća "NIS Jugopetrol", koristila svoj službeni položaj da bi obezbedila poslove privatnim preduzećima, čiji su vlasnici i direktori članovi njene uže porodice i prijatelji.

Ona je tako izbegavajući zakonske propise za sprovođenje nabavki velikih vrednosti za koje se raspisuju tenderi, iste podelila na više javnih nabavki male vrednosti, čime je izbegla raspisivanje tendera.
Navedeni postupak je sprovodila komisija koju su činili Zoran Krstić, Ivana Ašanin i Zorica Adamović, iako su znali da se procedura sprovodi mimo zakona.

U saopštenju se navodi da su poslove dodeljivali preduzećima "Jadras", "BG Impeks, "Pan plast", "Dakom internacional" i "Imsta trejd", sva iz Beograda, koja su robu koja je predmet javne nabavke kupovali od preduzeća "Stabaks", čiji je vlasnik i direktor Milorad Basta, suprug Olivere.

Milorad Basta je robu uvozio iz Kine po značajno manjim cenama, da bi pomenuta preduzeća tu istu robu isporučivala "NIS Jugopetrolu" po višestruko većim cenama od nabavne i tržišne, čime su za sebe pribavili imovinsku korist u iznosu od 25.000.000 dinara i za isti iznos oštetili preduzeće "NIS" AD, Novi Sad, kaže se u saopštenju.

 

  • Mile Tender

    21.09.2010 06:27
    ček polako , NIS je a.d. šta će njima JAVNE NABAVKE ???
    Ni za naftu nisu primenjivali tendere a ne za olovke i kalendare
  • Shu Maher

    21.09.2010 00:59
    komentar
    Vi cete Ruse da vozate. To su maheri za vas.
    Tako,tako..ajd sad malo Telekom, pa jos malo Zeleznica, pa opet EPS...
    Gamad.
  • pawlle

    20.09.2010 16:32
    samo njih 4-oro pa svi vozaci cisterni su puni kao brod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.