U ministarstvima radi 66 penzionera

U ministarstvima Vlade Srbije u ovom trenutku je zaposleno ili radno angažovano ukupno 66 penzionera, dok su 133 državna službenika stekla uslov za penziju, ali pošto nisu navršili i starosni uslov, po sili zakona, ne moraju da prestanu sa radom, ističu u ministarstvima.

Jedino u MUP-u kažu da "ne poseduju dokument koji sadrži informaciju" o tome koliko je penzionera radno angažovano u njihovom resoru.

Najveći broj penzionera trenutno radi u Ministarstvu spoljnih poslova, među kojima su, kako navode za "Danas", i 24 šefa diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije, odnosno ambasadora i generalnih konzula "koji su postavljeni od strane predsednika Republika odnosno Vlade Srbije". Od ukupno 34 penzionera u ovom ministarstvu, osam izvršilaca je angažovano radi obavljanja privremenih i povremenih poslova, dok je dvoje zaposleno na neodređeno vreme.

U Ministarstvu odbrane, s druge strane, navode da se podaci o broju zaposlenih penzionera u toj oblasti smatraju poverljivim podacima sa oznakom tajnosti službena tajna - strogo poverljivo.

"Posledice koje bi nastupile ukoliko bi se sa dokumenta skinula oznaka tajnosti službena tajna-strogo poverljivo bila bi sledeća: sveobuhvatnom, pažljivom i uporednom analizom informacija koje bi na ovaj način postale dostupne javnosti, strane obaveštajne službe i druge zainteresovane organizacije ili pojedinci mogli bi da planiraju i realizuju aktivnosti kojima bi ugrozili bezbednost Republike Srbije i njenih građana, bezbednost i dobrobit sadašnjih i bivših pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i operativne i funkcionalne sposobnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", navodi se u odgovoru Uprave za kadrove ministarstva.

U ostalim ministarstvima, inače, po ugovorima o privremeno-povremenim poslovima radno angažovano je ukupno 37 penzionera i to sedam u Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja, po pet u ministarstvima poljoprivrede i prosvete, tri u resoru državne uprave, po dva u ministarstvima zdravlja, pravde, trgovine i telekomunikacija i rudarstva i energetike, a jedan i u Ministarstvu omladine i sporta.

Najveći broj zaposlenih od 133 služebanika koja su stekla uslov za penziju, a po zakonu ne moraju u penziju, nalazi se u resoru poljoprivrede - 43, potom trgovine i telekomunikacija - 34, pa Ministarstvu rada - 27 i prosvete i nauke - 21. U Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja navode da su u kabinetu ministarke Zorane Mihajlović angažovana tri penzionera - dva državna sekretara i jedan poseban savetnik.

U ministarstvima kulture, privrede i finansija nema radno angažovanih penzionera niti zaposlenih koji su stekli uslove za penziju.

Pošto je MUP odgovorio da ne poseduje dokument o broju radno angažovanih penzionera u tom resoru, novinar "Danasa" uložio je žalbu povereniku za informacije od javnog značaja. Odgovor iz MUP još nije stigao.

Autor: Danas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija