Biznismen Zvonko Veselinović pravosnažno oslobođen optužbi

Apelacioni sud oslobodio je optužbi kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića iz Zvečana da je protivpravno prisvojio 32 kamiona u vlasništvu Hipo Alpe Adria lizinga.
Istom presudom Apelacionog suda pravosnažno je oslobođen i njegov saradnik Milan Radoičić, dok je predmet okrivljenog Dragana Ćurčića vraćen na ponovno suđenje.
 
Apelacioni sud u Beogradu je 23. februara 2016. godine doneo presudu kojom je potvrdio prvostepenu presudu u oslobađajućem delu.
 
Kako je saopšteno, dokazima izvedenim u postupku nisu potvrđeni navodi optužbe da su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić na način opisan u optužnici izvršili krivično delo koje ime se stavlja na teret.
 
Za suprotan zaključak prvostepeni sud nije imao pouzdane i valjane dokaze, pa je okrivljene oslobodio od optužbe za zloupotrebu položaja odgovornog lica podstrekavanjem, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu suda.
 
S druge strane, Apelacioni sud je ukinuo deo presude kojom je vlasnik preduzeća "Euro-kop" Dragan Ćurčić osuđen na zatvor i naložio da mu se suđenje ponovi. U osuđujućem delu prvostepena presuda je, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, navodi se na sajtu suda.
 
Podsetimo, Ćurčić je presudom Višeg suda u Beogradu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i 6 meseci.
 
Suđenje Veselinoviću i njegovim saradnicima počelo je krajem 2012. godine zbog optužbi da su privremeno prisvojili kamione i na taj način ostvarili za sebe korist od najmanje 237 miliona dinara.
 
Kako je navedeno u optužnici, Ćurčićeva privatna kompanija "Evrokop" sa sedištem u Raškoj, aprila i juna 2008. godine, na osnovu ugovora o finansijskom lizingu sa "Hipo-Alpe Adrija bankom" koristila je vozila, ali je ugovor raskinut 2010. godine. Čurčićeva kompanija je prestala da plaća lizing, ali nije prestala da koristi kamione, već ih je prebacila na Kosovo. Veselinović je uhapšen u decembru 2010. godine na Kopaoniku, zajedno sa svojim bratom Žarkom Veselinovićem.
 
KFOR je Zvonka Veselinovića označio kao jednog od organizatora nereda na Kosovu i postavljanja barikada, zbog čega je i on tokom sudskog postupka tvrdio da je proces protiv njega montiran, jer je svojevremeno odbio nalog predstavnika vlasti u Srbiji da povuče barikade sa severa Kosova. 
 
Autor: agencije
  • Jaj

    27.03.2016 11:12
    Biznismen?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.