Lekar po zakonu mora da primi svakog pacijenta

Zakon o zdravstvenoj zaštiti i pravima pacijenata obezbeđuje apsolutnu dostupnost lekara i lečenja, kao i to da niko nema pravo da pacijente vrati iz doma zdravlja ili bolnice ili ih na bilo koji način diskriminiše.
Uz overenu zdravstvenu knjižicu, lečenje je dostupno na teret države, uz plaćanje propisane participacije.
 
- Svaki pacijent ima pravo na dostupnu zdravstvenu zaštitu. Zakon mu garantuje prijem u zdravstvenoj službi bez ikakve diskriminacije - finansijske, prema mestu stanovanja, vrsti oboljenja ili vremenu dolaska u ustanovu. Svako ima pravo na zakazivanje pregleda, dijagnostičkih i drugih procedura - objašnjavaju za Alo u Ministarstvu zdravlja i dodaju da država plaća lečenje deci do 18 godina i studentima do kraja školovanja, a najkasnije do 26. godine života.
 
- Besplatna zdravstvena zaštita garantovana je i ženama tokom planiranja porodice, trudnoće, porođaja i materinstva do 12 meseci posle porođaja, osobama starijim od 65 godina, onima sa invaliditetom, mentalno nedovoljno razvijenima, obolelima od HIV-a ili drugih bolesti - otkrivaju nadležni.
 
Na teret države, kažu nadležni, leče se i oboleli od malignih bolesti, hemofilije, dijabetesa, psihoze, epilepsije, multiple skleroze, pacijenti u poslednjoj fazi hronične bubrežne insuficijencije, kao i oboleli od cistične fibroze, sistemske autoimune bolesti, reumatske groznice, bolesti zavisnosti, obolela i povređena lica kojima je neophodna hitna medicinska pomoć, oboleli od retkih bolesti, kao i oni koje čeka transplantacija organa - davaoci i primaoci.
 
- To je tako, izuzev ukoliko su oboleli zaposleni. Na primer, osoba koja je obolela od dijabetesa, a u radnom je odnosu, ne može da se leči na teret države ako joj nisu uplaćeni doprinosi, jer pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruje kao zaposleno lice. Država takođe brine i o zdravlju monaha i monahinja, materijalno ugroženog stanovništva, nezaposlenih, i to u slučaju da nemaju neki drugi izvor prihoda po važećim zakonima - objašnjavaju oni.
 
U Ministarstvu zdravlja kažu da se sva prava pacijenata ostvaruju na osnovu overene zdravstvene knjižice. - Ukoliko doprinosi nisu uplaćeni, knjižica ne može da se overi i tada osigurano lice ima pravo samo na hitnu medicinsku pomoć. Izuzetak su deca do 18 godina, trudnice i porodilje po posebnom zakonu, odnosno njima se pruža zdravstvena zaštita u punom obimu iako im zdravstvena knjižica nije overena - navode nadležni. 
 
Autor: Alo
 
 
 
 
 
 
 
  • @dr t

    04.04.2016 10:38
    Hehe doco, kome ti obasnjavas? Moja omiljena poslovica za ovu priliku ti je: nikad ne igraj sah sa golubom. Koliko god ti pametno igrao, on ce da porusi figurice, da se po.ere po tabli i paradira kao pobednik. Pakuj svoje prnjice, ovde su samo golubovi ostali, da kake s visine po sahistima. Samo ces zaliti jednom sto to nisi ranije uradio.
  • dr t

    04.04.2016 09:39
    Izvinjavam se što sam napravio par slovnih grešaka, pisao sam komentar sa telefona pa i nemam neki pregled. Nije mi bio cilj da napadam i vređam, samo da Vam skrenem pažnju na aktuelnu situaciju i zbog čega su takvi uslovi. Razumem Vaše prikrivene frustracije kao i bes uzrokovan istim, nažalost ne mogu da razumem mržnju kao ni takav način izražavanja u ovakvim prepiskama. Svakako Vaša vulgarnost govori više o Vama nego o meni. Žao mi je što dokle god nam ljudi koji se izražavaju i razmišljaju poput Vas budu vodili državu, a takva ih je aktuelna većina, ova zemlja nema nikakve šanse za prosperitet, bar ne kulturni i duhovni. Kao što rekoh, čuvajte svoje, jer Vam se tuđe neće nimalo dopasti. Želim Vam svako dobro i da naučite da kanališete svoj bes jer će Vas mržnja uništiti.
  • Dr t

    03.04.2016 22:10
    Šta napisa, ti si lekar?! E ti si moj K!! Pa ti ne znaš čestito ni da pišeš a kamoli da lečiš! Nemoj da te ja prepoznam negde doktore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.