Smenjen direktor Uprave za veterinu zbog virusa goveda

Zbog propusta u radu Uprave za veterinu, koja nije pravovremeno reagovala u pokušaju sprečavanja širenja bolesti kvrgave kože goveda, Vlada Srbije je smenila Miodraga Petrovića, direktora ove Uprave.

Moglo bi se reći da je odluka doneta i pod pritiskom javnosti jer su se pojavila mišljenja da je boljom organizacijom stručnih službi šteta po domaće stočarstvo mogla da bude manja, piše Politika.

Delegacija Evropske unije u Beogradu saopštila je da je počela distribucija 50.000 doza iz EU banke vakcina kao pomoć nadležnima u Srbiji u suzbijanju stočne bolesti kvrgave kože. Kako je rečeno, oni pozdravljaju blagovremenu i efikasnu razmenu epidemioloških informacija iz Srbije i nastaviće da sarađuje sa srpskim partnerima na praćenju situacije na terenu. EU je spremna da pruži dodatnu pomoć Srbiji, kako kroz svoj mehanizam za vanredne situacije tako i kroz aktuelne i buduće projekte iz pretpristupnih fondova EU.
 
Unija je početkom juna poslala stručan veterinarski tim za vanredne situacije koji se sastao sa nadležnima u Srbiji dajući tehničku i naučnu podršku i savete o dijagnostikovanju, upravljanju i praćenju epidemije kvrgave kože.
Kako je za Politiku rekao Dragan Glamočić, savetnik premijera u radu nadležne službe Ministarstva poljoprivrede bilo je dosta propusta. Posebno im je zamereno što nisu blagovremeno ušli u proceduru nabavke vakcina protiv "nodularnog dermatitisa" i ranije informisali farmere i javnost o mogućnosti da se zaraza proširi na Srbiju. 
 
"Nismo mogli da sprečimo pojavu virusa, to je istina. Farmeri i javnost su morali pravovremeno da budu obavešteni, da se urade dezinfekcije a ne da se to krije. Znali smo još prošle godine da nam preti opasnost jer se bolest javila u okolnim državama. Prvo u Bugarskoj a onda i u Makedoniji. Mogli smo ranije da započnemo proceduru za nabavku vakcine a ne toliko da čekamo", rekao je Glamočić, dodajući da je vlada u međuvremenu oformila Operativni tim i da se stručnjaci sada trude da nadoknade ono što je propušteno.
 
Vlada Srbije proglasila je teritorije opština Bosilegrad i Bujanovac zaraženim područjima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga za ugroženu teritoriju od te bolesti. Nodularni dermatitis, koji je ranije bio prisutan samo u Africi, virusno je oboljenje koje se ne prenosi na ljude. Ekonomske štete koje može da izazove ogromne su jer se zbog nemogućnosti lečenja životinja pribegava uništavanju grla a šteta se nadoknađuje farmerima iz državne kase. Za sada nema procena koliko će Srbiju koštati pojava ove zaraze. Izvoznike govedine i prerađevina od tog mesa, sa područja pogođenog virusom, već je koštala zabrane izvoza na gotovo sva okolna tržišta kao i u države Evropske unije. 
 
Opširnije čitajte OVDE
 
Nakon etuanazije 47 goveda, sprovedene mere zaštite 
 
Veterinarske ekipe iz Zaječara danas su u selu Lubnica sproveli sve neophodne mere u domaćinstvu u kome se pojavila stočna bolest kvrgave kože kojom je zaraženo 47 goveda, rekla Milijana Nešković iz Veterinarsog specijalističkog insituta i dodala da i da su u selu vakcinisana sva preostala goveda.
 
Nešković je rekla da je danas sedam ekipa zaječarske veterinarske stanice, u tom selu vakcinisalo oko 600 goveda.
  • kolega

    26.06.2016 08:39
    znamo se
    poznata novosadska poluga dr dragan glamocic - dr dejan bugarski...
  • dragan

    26.06.2016 06:13
    Veterina,pesticidi,ekologija,semenska roba svuda su propusti sa kriminalnim radnjama treba
    ocistiti ministarstvo poljoprivrede do portira i postaviti nove ljude.
  • ako moze odgovor

    25.06.2016 22:24
    Ako mogu nesto da pitam ne vezano za politiku kad ce avion da prodje da zaprasi Liman.Bruka je za grad Novi Sad da nema da posalje avion ,a mala mesta salju vise puta.Molio bi portal da ode i zamoli ljude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija