Medicinska sestra kažnjena jer je odbila abortus na praznik

Odbijanje zdravstvenih radnika Opšte bolnice "Stefan Visoki" da pacijentikinji obave prekid trudnoće zbog "crvenog slova" završilo se novčanim kažnjavanjem medicinske sestre "zbog nepromišljenog razgovora".

Ipak, nije razrešena ključna dilema: da li lekari zaista poštuju crkvene praznike kada su abortusi u pitanju, te da li je bar jednoj trudnici uskraćeno pravo na medicinsku uslugu?

Ministarstvo zdravlja je obavilo nadzor u palanačkoj bolnici i utvrđeno je da je Z. S. (33) iz Mladenovca data informacija o troškovima ove vanstandardne usluge, kao i obaveštenje da prekid može izvršiti i nekog drugog dana, s obzirom na obim poslova na Odeljenju i nepostojanje indikacija za hitni prekid trudnoće, pišu "Novosti".

Prema informacijama iz Ministarstva, medicinska sestra M. U, koja je tog dana radila u ambulanti, pacijentkinji je zaista rekla da je verski praznik, te predložila da, poput većine pacijentkinja, na abortus dođe nekog drugog dana...

"Medicinska sestra je rekla da su lekari zauzeti jer je operativni dan, te uzgred dodala da se ovaj prekid neželjene trudnoće u ustanovi ne radi tokom verskih praznika", iznosi drugačije mišljenje direktor Bolnice dr Nikola Ristić, koji je odlučio da medicinsku sestru novčano kazni zbog neprofesionalnog postupanja i nepromišljenog razgovora sa pacijentkinjom.

I dalje se, međutim, ne zna da li je reč o izmišljotini medicinske sestre, ili pojedini lekari zaista ne obavljaju prekid trudnoće na verske praznike - što bi bilo kršenje zakona. Jer, tako nešto bi bilo legalno samo ako lekar ima prigovor savesti, ali on može da se odnosi samo uopšteno na prekid trudnoće, bez obzira na kalendar, a dr Ristić precizira da to niko zvanično nije istakao, te da pacijentinja nije imala uput, ni zakazano, niti je iko od lekara s njom razgovarao.

  • Nišlija

    12.07.2016 22:35
    @Boba Pozzzz

    Ako je to tako, onda se izvinjavam. Svakakvih ljudi ( da ne kažem budala) ima danas, pa više ne znaš ko je ironičan a ko stvarno tako misli.
    Pozdrav i vama.
  • Za Nisliju

    12.07.2016 21:17
    Pozzzzzzzzz
    Ako pogledas komentar izvesne persone pod pseudonimom "Vojvodjanin", shvatices da je moj komentar ceo sarkastican, procitaj malo bolje :) I da, ja sam poreklom Srbijanac, bas iz tvog kraja, tako da je i to Srbijanci i Vojvodjani opet izuzetan sarkazam na personu "Vojvodjanin", koji namerno na Veliki Petak pije kafu sa pola litre mleka u centru grada, kako bi se videlo da je moderan :)
    I da, abortus je klasicno ubistvo, fetus, ili cak i osnovna prva celija koja se u materici zacne od polne muske i zenske celije, je novo bice, nov covek u svakom pogledu, jer je DNK tog novog bica sastavljen od po 23 hromozoma svojih roditelja, i kao takav NIJE deo majcinog TELA, niti oca, niti ne znam ni ja cega, vec je NOVI NEZAVISNI zivot, koji matericu koristi kao inkubator. Razlike izmedju novorodjenceta starog par dana, koje se vodi kao dete (covek) i fetusa u materici od 3 meseca, u kojem se periodu vrsi kiretaza, su dosta male, dete u stomaku ima udove, prste, glavu, oci, usta, cak ima i kosu.
    Poredjenje o ubistvu jednogodisnjeg deteta sam samo dao za primer, da bi ljudima malo priblizio sta to abortus predstavlja.
    Inace, ja sam apsolvent medicine i ovo sto pisem je sa naucne i eticke strane, abortus postoji i dalje zbog zarade i zbog nekih drugih, jos mracnijih stvari, ali otom potom.
  • Boba

    12.07.2016 20:41
    @Nišlija
    To što je rečeno u postu Vojvođanin2 je ironično, nemojte bukvalno shvatati svaki komentar. Tekst u kojem lekar predlaže ženi da ubiju starije dete je preuzet sa nekog od sajtova koji propagiraju zabranu abortusa. Smisao teksta je da je i fetus živo biće kao i dete od godinu dana, i da je abortus ubistvo. Abortus ne bi trebalo zabraniti jer će onda preći u nelegalnu zonu, a to predstavlja veliki rizik za zdravlje žene. Svako neka se ponaša po svojoj savesti, neka misli svojom glavom. Mlade treba edukovati da se čuvaju. Žena koja je krenula da zakaže abortus na crveno slovo ima medicinske indikacije za tu intervenciju, ako ste pratili slučaj od početka onda bi trebalo da znate. Ako nekom lekaru savest ne dozvoljava da radi abortuse onda ne bi trebalo da ih radi uopšte, a ne samo na crveno slovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.