Velika razlika u cenama istih namirnica u gradovima po Srbiji

Potrošači širom Srbije izdvajaju, kako pokazuje statistika, različite sume novca za iste namirnice.
Cene namirnica u Srbiji variraju osetno, ne samo od grada do grada, već i od radnje do radnje, istog maloprodajnog lanca. U zavisnosti od mesta, voće i povrće, meso i mlečne proizvode trgovci na pijacama i u radnjama nude po različitim cenama.
 
Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je svinjsko meso, odnosno krmenadlu, ovog meseca bilo najpovoljnije kupiti u Novom Sadu, Pančevu ili Leskovcu, gde je kilogram dostizao 339, dok je najskuplje to meso bilo u Novom Pazaru - 450 dinara. Po 360 dinara za tu kategoriju mesa odvajali su građani Beograda, Kraljeva, Smedereva, Valjeva...
 
"Za kilogram junetine u Vranju je potrebno odvojiti 635 dinara, u Sremskoj Mitrovici 599, a istovremeno u Smederevu za istu kategoriju mesa, tj. rozbratnu izdvaja se za trećinu manje, odnosno 430 dinara za kilogram", pokazuju podaci Zavoda za statistiku.
 
Razlike u cenama su tolike da se često osnovne namirnice istih dobavljača u domaćim prodavnicama razlikuju u ceni i do 30 odsto. Tako za kilogram telećeg mesa treba platiti od 699, koliko je u Zrenjaninu i Pančevu, do 910 dinara, koliko ga plaćaju stanovnici Leskovca.
 
"Cena svežeg pilećeg mesa najniža je u Nišu i Zaječaru, gde iznosi po 189 dinara, a najviša u Užicu, gde je potrošači plaćaju duplo više, čak 400 dinara", ističu u Republičkom zavodu za statistiku.
 
Kada je reč o rečnoj ribi, kilogram šarana je od 320 dinara u Subotici i Zrenjaninu. Pored cena svežeg mesa i prerađevina, drastične razlike su i kod mlečnih proizvoda, ulja i masti. Ponekad, po ceni kilograma ili litra mogu se kupiti dva. Litarski jogurt može da se kupi za 79, ali i za 115 dinara, što je razlika od čak 52 odsto. Slično je i sa mlekom, čija cena varira za oko 35 odsto, ili od 70 do 95 dinara za litar.
 
Brašno trenutno u trgovinama košta 42 do 65 dinara. Litar suncokretovog ulja ima raspon od 121 do 143 dinara. Tolike razlike u cenama istih proizvoda još jednom pokazuju koliko se od radnje do radnje može uštedeti.
 
"Zbog niskog standarda i slabe kupovne moći, trgovci sve pažljivije određuju cene, jer je ekonomska kriza donela i oštar pad prometa. Tako trgovački lanci postepeno usklađuju poslovanje sa standardom prosečnog potrošača zavisno od lokacije, odnosno kraja u kome žive, ponude i prodajne mreže", smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.
 
S obzirom na to da kupovna moć i visina cena na rafovima zavisi od visine prosečne plate, podsetimo da prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u junu 2016. godine iznosi 46.450 dinara, što je nominalno više za 5,7 odsto nego u maju, a realno je povećanje od 5,6 odsto.
 
Prošlog meseca prosečna plata u Vojvodini bila je 45.154 dinara, što znači da je 1.296 dinara manja od prosečne plate u Srbiji. Samo jedna oblast u Vojvodini ima junsku prosečnu platu veću od republičkog i vojvođanskog proseka, i to Južnobačka – 49.805 dinara.
 
Preostalih šest oblasti u Vojvodini imaju prosečnu platu koja je niža i od vojvođanskog i od republičkog proseka pa tako junska zarada u Severnobačkoj oblasti iznosi 43.157, u Južnobanatskoj 42.277, Srednjobanatskoj 41.638, Severnobanatskoj 40.417, Sremskoj 40.366 i Zapadnobačkoj oblasti 39.517 dinara.
 
Najveća junska plata u Vojvodini zabeležena je u Vršcu i iznosi 59.889 dinara, a dok u Novom Sadu iznosi 54.292 dinara.
  • Komit Juzna Srbija

    27.07.2016 07:20
    @V Jedino po čemu je Vojvodina prednjačila je površina močvara po kvadratnom metru.
    I po eksploataciji rudnih bogatstva ostatka zemlje.

    Prezir za Austrougare!
  • V

    26.07.2016 19:36
    -
    Vojvodina je u zajednicu sa Srbijom ušla kao višestruko bogatija i razvijenija oblast, natprosečna po svim merilima, jedino je Srbija prednjačila po broju šljiva verovatno, a danas Vojvodjani imate plate manje ne samo od Beograda, nego manje od republičkog proseka. Još više poražavajuće je to što Vojvodjani ćute i trpe tako da ovaj trend će se samo nastaviti
  • farmaceut

    26.07.2016 13:40
    hrana i lek

    jeste, sve je tacno! u ovoj drzavi se lek tretira kao da je roba! kad pacijent dodje u apoteku, trazi tetrazepam koga nema dobice od iskusnih farmaceuta i tehnicara mydocalm ili myderison kao dobru zamenu, sve da se proda. svaka druga apoteka u novom sadu prodaje crne lekove, a zadjite malo po pokrajini pa cete videti cega sve ima i kakva strucnost vlada u apotekama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija