Na usavršavanje u inostranstvo vaspitači, pedagozi i učitelji

Na usavršavanje u inostranstvo ubuduće će moći da idu vaspitači iz vrtića, učitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi iz škola.

Dovoljno je samo da obrazovne ustanove u kojima rade spreme konkursne prijave za program EU Erazmus plus.

Zamenica upraviteljke Fondacije Tempus (koja sprovodi program u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) Sofija Dukić rekla je za Tanjug da predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, ustanove za obrazovanje odraslih mogu da prijave projekte za studijske boravke zaposlenih u odgovarajućim institucijama u EU zarad stručnog usavršavanja.

"Ovakve projektne prijave će se podnositi Fondaciji Tempus. Predškolske ustanove, škole do sada nisu imali priliku da pošalju zaposlene na razmenu zarad stručnog usavršavanja u inostranstvu", kaže Dukić.

Ona je pojasnila da je konkurs raspisan u četvrtak, 20. oktobra, za celu Evropu i da će trajati do februara naredne godine, tako da ustanove imaju dovoljno vremena da se pripreme i podnesu konkursnu dokumentaciju.

Neophodno je samo da projekat kojim apliciraju na konkurs rade u partnerstvu sa školom ili nekom drugom obrazovnom ustanovom iz EU.

"To je minimum partnerstva koji mora da se ostvari u okviru jednog projekta. Škola iz Srbije konkuriše Fondaciji Tempus, a u fazi prijave navode kako su planirane aktivnosti u okviru projekta relevantne za pojedince i organizaciju u celini i kako utiču na kvalitet nastave i učenja i ko im je partner iz EU- škola ili neka druga organizacija koja se bavi stručnim obrazovanjem i obukama", naglasila je Dukić.

Slično je i za mlade, kako kaže, po prvi put organizacije i institucije iz Srbije koje se bave mobilnošću mladih i neformalnim obrazovanjem da direktno prijave projekte mobilnosti mladih zajedno sa partnerima iz Evrope. Projekti će omogućiti mladima iz Srbije da steknu nove veštine, volontiraju u drugim zemljama, upoznaju nove kulture i budu domaćini vršnjacima iz drugih zemalja.

Svi zainteresovani za Erazmus plus program Evvropske unije koji sprovodi Fondacija Tempus detaljne informacije mogu dobiti od 24. do 28. oktobra u okviru Erazmus plus nedelje.

Informativni dan o mogućnostima za visoko obrazovanje, predviđen je za 26. oktobar u Rektoratu Univerziteta u Beogradu od 10 do 17 sati.

O mogućnostima za opšte, stručno i obrazovanje odraslih, informacije se mogu dobiti 27. oktobra u Palati Srbija od 10 do 17 sati. O mogućnostima za mobilnost mladih, informacije se mogu dobiti 28. oktobra u Zadužbini Ilije M. Kolarca od 10 do 17 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.