
Ovo su gradovi s najboljom hranom na svetu
Gastronomija i isprobavanje lokalne kuhinje važan je deo svakog putovanja.

Foto: Pixabay
Zemlju ili grad u kom se nalazite najbolje ćete upoznati tako što ćete obići barove, restorane i pekare, prošetati lokalnim pijacama i probati ono što lokalci najviše vole da jedu.
Koju god destinaciju odabrali za svoje sledeće putovanje, teško ćete ostati gladni, ali ako baš želite da posetite neki grad koji je poznat po finoj hrani, posetite jedan od ovih s popisa koji su složili putnici i gastro entuzijasti s portala Food & Wine. Ovo je njihov top 10.
10. Madrid, Španija
Na desetom mestu liste nalazi se Madrid, u kom nikako ne smete zaobići tržnicu San Miguel, na kojoj možete probati svežu lokalnu hranu i delikatese. Osim toga, ceo glavni grad Španije može se pohvaliti sjajnim restoranima sa specijalitetima kastiljske kuhinje, a neka od jela koja su karakteristična za ovo područje su španska tortilja i čurosi s čokoladom.
9. Osaka, Japan
Na devetom mestu je Osaka, treći po veličini grad u Japanu, a neka tradicionalna japanska jela kao što su takojaki (kuglice od hobotnice), okonomijaki (slane palačinke), kušikatsu (prženo meso i povrće na ražnjićima) i jakitori (ražnjići pečeni na vatri od uglja) ovde se mora probati.
8. Kopenhagen, Danska
Gastronomska scena u glavnom gradu Danske procvetala je zahvaljujući restoranu Noma, kažu, ali iako se ovaj restoran s Mišelinovom zvezdicom zatvara, na sceni ostaju drugi otmeni restorani koji nastavljaju da privlače goste, kao što su Kadeau, Vækst i Alchemist.
Osim toga, u Kopenhagenu ne smete zaobići ni gradsku pijacu, a tamo se mora probati njihov poznati hot dog, koji se tradicionalno poslužuje s remoulade umakom i kiselim krastavcima.
7. Singapur
Na sedmom mestu je Singapur, koji se nedavno pozicionirao kao jedan od najuzbudljivijih kulinarskih gradova na svetu. U Singapuru se nalazi ukupno 55 restorana s Mišelinovom preporukom, a zanimljivo je da se ovde može probati i najjeftinije jelo s Mišelinovom preporukom. Reč je o piletini u umaku od soje s pirinčem, koja košta malo više od dva evra.
6. Rim, Italija
U Rimu možete probati samo najbolje od italijanske kuhinje sednete li u jednu od njegovih tradicionalnih tratorija. Jela kao što su cacio e pepe, testenina karbonara, pica bianca (bela) ili penne all'arrabbiata tradicionalno su iz Rima i ovde ih možete probati u gotovo svakom restoranu.
5. Lima, Peru
Na peto mesto zaseo je glavni grad Perua, čija je gastronomska scena itekako živahna. Za ljubitelje tradicionalne peruanske hrane tu je restoran Matria, restoran Osso nudi sjajne koktele i jela s roštilja, a tu je i restoran Mayta, koji je jedan od 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi. Otmena četvrt San Isidro u Limi poznata je po brojnim vrhunskim restoranima, ali i sjajnim barovima.
4. Pariz, Francuska
Ovaj popis ne bi bio potpun bez Pariza, koji se našao na četvrtom mestu. Ovde možete sesti u jedan od popularnih bistroa i uživati u tradicionalnoj francuskoj hrani, ali u Parizu ćete pronaći i pregršt mesta koja nude jela istočnoevropske, italijanske, japanske i meksičke kuhinje. A tu su, naravno, i ukupno 132 restorana s Mišelinovom preporukom.
3. Meksiko Siti, Meksiko
Od poznatog restorana Pujol koji nudi tradicionalnu meksičku hranu (i nalazi se na popisu 50 najboljih restorana na svetu u 2023.) do popularnih puestosa, štandova s uličnom hranom, Meksiko Siti ima baš sve i zato se nalazi na trećem mestu. Ljubitelji meksičke kuhinje ovde će doći na svoje, a možete probati zaista sve, od takosa i tortilja do enčilada i kesadilja.
2. Istanbul, Turska
Na drugom mestu našao se Istanbul, koji svojim posetiocima nudi zaista sve - od morske hrane i hrane s uličnih tezgi do fine hrane u jednom od svojih pet restorana s Mišelinovom zvezdicom. Zbog povezanosti s egejskom obalom i Mediteranom, ali i Bliskim istokom, Istanbul nudi najbolje od oba sveta, a ovde nikako ne smete zaobići pijace sa začinima.
1. Tokio, Japan
Gotovo svi restorani u ovom gradu prednost daju kvalitetnim sastojcima i tradiciji. Ovde ćete probati najbolji suši i ramen, kažu, a ulična hrana jednako je ukusna kao i ona u restoranima s Mišelinovom zvezdicom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
0
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
1
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Komentari 1
Aleksej
Potpuno ste promasili, cak i sami Francuzi kazu da je u Parizu najlosija francuska kuhinja. Za dobru francusku kuhinju se ide na jug Francuske.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar