Ovo su gradovi s najboljom hranom na svetu

Gastronomija i isprobavanje lokalne kuhinje važan je deo svakog putovanja.
Ovo su gradovi s najboljom hranom na svetu
Foto: Pixabay
Zemlju ili grad u kom se nalazite najbolje ćete upoznati tako što ćete obići barove, restorane i pekare, prošetati lokalnim pijacama i probati ono što lokalci najviše vole da jedu.
 
Koju god destinaciju odabrali za svoje sledeće putovanje, teško ćete ostati gladni, ali ako baš želite da posetite neki grad koji je poznat po finoj hrani, posetite jedan od ovih s popisa koji su složili putnici i gastro entuzijasti s portala Food & Wine. Ovo je njihov top 10.
10. Madrid, Španija
 
Na desetom mestu liste nalazi se Madrid, u kom nikako ne smete zaobići tržnicu San Miguel, na kojoj možete probati svežu lokalnu hranu i delikatese. Osim toga, ceo glavni grad Španije može se pohvaliti sjajnim restoranima sa specijalitetima kastiljske kuhinje, a neka od jela koja su karakteristična za ovo područje su španska tortilja i čurosi s čokoladom.
9. Osaka, Japan
 
Na devetom mestu je Osaka, treći po veličini grad u Japanu, a neka tradicionalna japanska jela kao što su takojaki (kuglice od hobotnice), okonomijaki (slane palačinke), kušikatsu (prženo meso i povrće na ražnjićima) i jakitori (ražnjići pečeni na vatri od uglja) ovde se mora probati.
 
8. Kopenhagen, Danska
 
Gastronomska scena u glavnom gradu Danske procvetala je zahvaljujući restoranu Noma, kažu, ali iako se ovaj restoran s Mišelinovom zvezdicom zatvara, na sceni ostaju drugi otmeni restorani koji nastavljaju da privlače goste, kao što su Kadeau, Vækst i Alchemist.
 
Osim toga, u Kopenhagenu ne smete zaobići ni gradsku pijacu, a tamo se mora probati njihov poznati hot dog, koji se tradicionalno poslužuje s remoulade umakom i kiselim krastavcima.
 
7. Singapur
 
Na sedmom mestu je Singapur, koji se nedavno pozicionirao kao jedan od najuzbudljivijih kulinarskih gradova na svetu. U Singapuru se nalazi ukupno 55 restorana s Mišelinovom preporukom, a zanimljivo je da se ovde može probati i najjeftinije jelo s Mišelinovom preporukom. Reč je o piletini u umaku od soje s pirinčem, koja košta malo više od dva evra.
 
6. Rim, Italija
 
U Rimu možete probati samo najbolje od italijanske kuhinje sednete li u jednu od njegovih tradicionalnih tratorija. Jela kao što su cacio e pepe, testenina karbonara, pica bianca (bela) ili penne all'arrabbiata tradicionalno su iz Rima i ovde ih možete probati u gotovo svakom restoranu.
 
5. Lima, Peru
 
Na peto mesto zaseo je glavni grad Perua, čija je gastronomska scena itekako živahna. Za ljubitelje tradicionalne peruanske hrane tu je restoran Matria, restoran Osso nudi sjajne koktele i jela s roštilja, a tu je i restoran Mayta, koji je jedan od 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi. Otmena četvrt San Isidro u Limi poznata je po brojnim vrhunskim restoranima, ali i sjajnim barovima.
 
4. Pariz, Francuska
 
Ovaj popis ne bi bio potpun bez Pariza, koji se našao na četvrtom mestu. Ovde možete sesti u jedan od popularnih bistroa i uživati u tradicionalnoj francuskoj hrani, ali u Parizu ćete pronaći i pregršt mesta koja nude jela istočnoevropske, italijanske, japanske i meksičke kuhinje. A tu su, naravno, i ukupno 132 restorana s Mišelinovom preporukom.
 
3. Meksiko Siti, Meksiko
 
Od poznatog restorana Pujol koji nudi tradicionalnu meksičku hranu (i nalazi se na popisu 50 najboljih restorana na svetu u 2023.) do popularnih puestosa, štandova s uličnom hranom, Meksiko Siti ima baš sve i zato se nalazi na trećem mestu. Ljubitelji meksičke kuhinje ovde će doći na svoje, a možete probati zaista sve, od takosa i tortilja do enčilada i kesadilja.
2. Istanbul, Turska
 
Na drugom mestu našao se Istanbul, koji svojim posetiocima nudi zaista sve - od morske hrane i hrane s uličnih tezgi do fine hrane u jednom od svojih pet restorana s Mišelinovom zvezdicom. Zbog povezanosti s egejskom obalom i Mediteranom, ali i Bliskim istokom, Istanbul nudi najbolje od oba sveta, a ovde nikako ne smete zaobići pijace sa začinima.
 
1. Tokio, Japan
 
Gotovo svi restorani u ovom gradu prednost daju kvalitetnim sastojcima i tradiciji. Ovde ćete probati najbolji suši i ramen, kažu, a ulična hrana jednako je ukusna kao i ona u restoranima s Mišelinovom zvezdicom.
  • Aleksej

    24.05.2024 11:16
    Uh...
    Bio sam u Parizu (dugo). Najodvratnija hrana ikada. Jedino sto moze da izvuce je neki kineski ili japanski restoran ili italijanski.

    Potpuno ste promasili, cak i sami Francuzi kazu da je u Parizu najlosija francuska kuhinja. Za dobru francusku kuhinju se ide na jug Francuske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.