Ovo su gradovi s najboljom hranom na svetu
Gastronomija i isprobavanje lokalne kuhinje važan je deo svakog putovanja.
Foto: Pixabay
Zemlju ili grad u kom se nalazite najbolje ćete upoznati tako što ćete obići barove, restorane i pekare, prošetati lokalnim pijacama i probati ono što lokalci najviše vole da jedu.
Koju god destinaciju odabrali za svoje sledeće putovanje, teško ćete ostati gladni, ali ako baš želite da posetite neki grad koji je poznat po finoj hrani, posetite jedan od ovih s popisa koji su složili putnici i gastro entuzijasti s portala Food & Wine. Ovo je njihov top 10.
10. Madrid, Španija
Na desetom mestu liste nalazi se Madrid, u kom nikako ne smete zaobići tržnicu San Miguel, na kojoj možete probati svežu lokalnu hranu i delikatese. Osim toga, ceo glavni grad Španije može se pohvaliti sjajnim restoranima sa specijalitetima kastiljske kuhinje, a neka od jela koja su karakteristična za ovo područje su španska tortilja i čurosi s čokoladom.
9. Osaka, Japan
Na devetom mestu je Osaka, treći po veličini grad u Japanu, a neka tradicionalna japanska jela kao što su takojaki (kuglice od hobotnice), okonomijaki (slane palačinke), kušikatsu (prženo meso i povrće na ražnjićima) i jakitori (ražnjići pečeni na vatri od uglja) ovde se mora probati.
8. Kopenhagen, Danska
Gastronomska scena u glavnom gradu Danske procvetala je zahvaljujući restoranu Noma, kažu, ali iako se ovaj restoran s Mišelinovom zvezdicom zatvara, na sceni ostaju drugi otmeni restorani koji nastavljaju da privlače goste, kao što su Kadeau, Vækst i Alchemist.
Osim toga, u Kopenhagenu ne smete zaobići ni gradsku pijacu, a tamo se mora probati njihov poznati hot dog, koji se tradicionalno poslužuje s remoulade umakom i kiselim krastavcima.
7. Singapur
Na sedmom mestu je Singapur, koji se nedavno pozicionirao kao jedan od najuzbudljivijih kulinarskih gradova na svetu. U Singapuru se nalazi ukupno 55 restorana s Mišelinovom preporukom, a zanimljivo je da se ovde može probati i najjeftinije jelo s Mišelinovom preporukom. Reč je o piletini u umaku od soje s pirinčem, koja košta malo više od dva evra.
6. Rim, Italija
U Rimu možete probati samo najbolje od italijanske kuhinje sednete li u jednu od njegovih tradicionalnih tratorija. Jela kao što su cacio e pepe, testenina karbonara, pica bianca (bela) ili penne all'arrabbiata tradicionalno su iz Rima i ovde ih možete probati u gotovo svakom restoranu.
5. Lima, Peru
Na peto mesto zaseo je glavni grad Perua, čija je gastronomska scena itekako živahna. Za ljubitelje tradicionalne peruanske hrane tu je restoran Matria, restoran Osso nudi sjajne koktele i jela s roštilja, a tu je i restoran Mayta, koji je jedan od 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi. Otmena četvrt San Isidro u Limi poznata je po brojnim vrhunskim restoranima, ali i sjajnim barovima.
4. Pariz, Francuska
Ovaj popis ne bi bio potpun bez Pariza, koji se našao na četvrtom mestu. Ovde možete sesti u jedan od popularnih bistroa i uživati u tradicionalnoj francuskoj hrani, ali u Parizu ćete pronaći i pregršt mesta koja nude jela istočnoevropske, italijanske, japanske i meksičke kuhinje. A tu su, naravno, i ukupno 132 restorana s Mišelinovom preporukom.
3. Meksiko Siti, Meksiko
Od poznatog restorana Pujol koji nudi tradicionalnu meksičku hranu (i nalazi se na popisu 50 najboljih restorana na svetu u 2023.) do popularnih puestosa, štandova s uličnom hranom, Meksiko Siti ima baš sve i zato se nalazi na trećem mestu. Ljubitelji meksičke kuhinje ovde će doći na svoje, a možete probati zaista sve, od takosa i tortilja do enčilada i kesadilja.
2. Istanbul, Turska
Na drugom mestu našao se Istanbul, koji svojim posetiocima nudi zaista sve - od morske hrane i hrane s uličnih tezgi do fine hrane u jednom od svojih pet restorana s Mišelinovom zvezdicom. Zbog povezanosti s egejskom obalom i Mediteranom, ali i Bliskim istokom, Istanbul nudi najbolje od oba sveta, a ovde nikako ne smete zaobići pijace sa začinima.
1. Tokio, Japan
Gotovo svi restorani u ovom gradu prednost daju kvalitetnim sastojcima i tradiciji. Ovde ćete probati najbolji suši i ramen, kažu, a ulična hrana jednako je ukusna kao i ona u restoranima s Mišelinovom zvezdicom.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Komentari 1
Aleksej
Potpuno ste promasili, cak i sami Francuzi kazu da je u Parizu najlosija francuska kuhinja. Za dobru francusku kuhinju se ide na jug Francuske.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar