Dok ne stignu nove zdravstvene, lečenje na potvrdu

Svi osiguranici koji su podneli zahteve za zamenu stare, papirne zdravstvene knjižice, i oni koji to učine do 31. decembra, kada ističe rok za podnošenje zahteva za zamenu, do izdavanja nove zdravstvene knjižice lečiće se na potvrdu.

Kako "Novosti" saznaju u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, potvrde o podnošenju zahteva koje se budu izdavale od 16. decembra važiće neograničeno, odnosno sve do izdavanja zdravstvene knjižice, dok one izdate pre ovog roka važe samo 30 dana, pa će oni koji u tom roku ne dobiju karticu morati ponovo da stanu u red, ovoga puta za potvrdu.

Potvrde se izdaju u filijalama RFZO pojedincima ili firmama za sve zaposlene, pri podnošenju zahteva za zamenu zdravstvene isprave.

Ovo praktično znači da niko ko je podneo zahtev za izdavanje zdravstvene kartice, ali je još nije dobio, nema razloga da strepi kako će ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu posle 31. decembra, kada najvećem broju osiguranika kojima se knjižice overavaju na šest meseci, prestaje da važi overa.

"Svi zdravstveno osigurani posle 1. januara 2017. godine zdravstvenu zaštitu na teret sredstava ovabeznog zdravstvenog osiguranja ostvarivaće na osnovu uredno overene isprave o osiguranju: zdravstvene knjižice, zdravstvene kartice ili potvrde za korišćenje zdravstvene zaštite (obrazac PKZ). Zdravstvene ustanove su dužne da im pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na to koju uredno overenu ispravu o osiguranju poseduju", kažu za beogradski list u RFZO.

Zahteve za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja podneo je 4.723.461 od ukupno 6.845.749 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije, pa je već sasvim izvesno da neće svi uspeti da zamene zdravstvenu ispravu do kraja meseca.

Nove zdravstvene isprave sporo stižu i onima koji su podneli zahtev, jer Zavod za izradu novčanica mesečno može da odštampa 350.000 zdravstvenih kartica.

"Zbog izuzetno velikog broja zahteva za zamenu zdravstvenih isprava i relativno ograničenog kapaciteta Zavoda za izradu novčanica, važeći rok potvrda za korišćenje zdravstvene zaštite na obrascu PKZ od 30 dana postao je nerealan", kaže direktorka RFZO Verica Lazić.

Ona dodaje da je Upravni odbor RFZO usvojio izmene Pravilnika o zdravstvenoj ispravi kojima je uveden neograničen rok potvrde.

Podsetimo, postoji više načina da se podnese zahtev za izradu nove zdravstvene knjižice. Jedan je preko portala e- uprave. Poručivanje zdravstvenih kartica putem Portala e-Uprava počelo je 10. novembra.

Takođe, zahtev je moguće podneti na šalterima Pošta Srbije. Službenici na šalteru umesto građana popunjavaju zahtev, a potrebno je samo dati na uvid ličnu kartu, staru zdravstvenu knjižicu ili podatak o ličnom broju osiguranika (LBO). Tokom podnošenja zahteva, neophodno je da se građani opredele da li žele da im se nova zdravstvena kartica isporuči na kućnu adresu, ili da je preuzmu u filijali RFZO.
 
Takođe, penzioneri u Novom Sadu i okolini mogu da zamene zdravstvene knjižice novim, elektronskim, preko portala eUprave na 17 lokacija.

  • Obećanje i radovanje

    10.12.2016 19:14
    Valjalo bi da prime neke studente i počnu da rade te knjižice, za promenu.
    A ne samo da Partiji pokupe novce od ljudi.
  • Igor

    10.12.2016 17:39
    Kod nas je administracija tradicionalno nesposobna! Aman 7 miliona stanovnika, ima gradova koji imaju vise! To je resultat burazerske ekonomije "to ce moj Misko da uradi za vas"! Onda sledi problem "nemamo citace novih kartica". Pa tako u krug. Kompletnu administraciju poslati u neku uredjenu zemlju, da vide kako se to radi.
  • Nj.

    10.12.2016 14:26
    400 din
    NAJVAZNIJE je bilo do 31.12.2016. uplatiti 400 dinara!! Zato se digla frka. Omogucena je prijava i preko E-uprave, i preko Poste, Klubova penzionera, bezmalo na pijacnoj tezgi..... samo da se uzme 400 din!!!! Sve ostalo je isto: zaludjivanje naroda, cekanje u redovima ( ako ne za predaju zahteva, ono za potvrde), nema lecenja bez nove knjizice (a kao dosad smo se lecili )....Nove knjizice cemo dobiti do 2020, jer nema kapaciteta za vise od 300.000. mesecno.... Ha,ha,ha. Sto ste zezali onih 1.700.000 penzionera, da i oni u istom roku predaju Zahteve kad su njihove stare knjizice vec trajne? A sta ce im onda jos i potvrde?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija