Nikad više lekara na birou - skoro 3.000

Srbija se približava broju od 3.000 nezaposlenih svršenih studenata medicine, što je svojevrsni istorijski maksimum: Nacionalnoj službi za zapošljavanje do kraja januara prijavilo se 2.881.
Broj nezaposlenih lekara prethodnih godina "vrteo" se između 2.200 i 2.400. U februaru 2013. bilo ih je 2.184, a godinu dana kasnije 2.442. Najnovije brojke potvrđuju trend rasta broja nezaposlenih, tako da je sada spisak duži za više od 400 imena u poređenju sa 2014. godinom.
 
Ovakvi podaci aktuelizuju priču o potrebi da se preispita upisna politika na medicinske fakultete. I ove godine upisaće se oko 1.500 budućih lekara, pa mnogi tvrde da nastavljamo sa masovnom proizvodnjom ovog kadra za – izvoz.
 
Prema podacima NSZ, među nezaposlenima je i 98 specijalista neke grane medicine. Specijalisti prvo zaposlenje čekaju najduže tri godine.
 
Dr Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, apeluje na nezaposlene lekare da imaju još malo strpljenja, jer je u prethodne dve godine povučeno nekoliko poteza da se "ubrizga sveža krv" u zdravstvene ustanove.
 
"Trudimo se da stvorimo novu generaciju lekara specijalista, da premostimo krater nastao zbog zabrane upućivanja lekara na specijalizaciju. Samo u prethodne dve godine odobrili smo specijalizacije za 4.460 lekara, a još 712 razmotrićemo do kraja marta. Takođe, za dve godine zaposlili smo 3.464 zdravstvena radnika, od kojih je oko 1.800 lekara koji u kratkom roku dobijaju specijalizacije. Pratimo broj specijalista pred penzijom i pravimo kadrovske planove, kombinujući podatke od Instituta za javno zdravlje 'Batut' i saznanja sa terena, da nam se ne bi dogodilo da negde nemamo dovoljno obučenih lekara", kaže dr Mahmutović. On poručuje da je za ovu godineu predviđeno zapošljavanje 2.500 zdravstvenih radnika, a tim tempom će se nastaviti i 2018. godine.
 
Prof dr Petar Bulat sa Medicinskog fakulteta u Beogradu ubeđen je da evidencija NZS ne odgovara realnom stanju. Siguran je, kaže, da su na popisu i oni koji su napustili Srbiju, ali se nisu odjavili sa Biroa. "Tvrdim i da se od vremena kad sam ja diplomirao 1986. godine nije mnogo toga bitno promenilo: na prvi posao čekalo se u proseku dve godine, s tim što su lekari do posla dolazili brže od svojih koleginica", podseća dr Bulat.
 
On ukazuje i da je stanovništvo Srbije među najstarijima u Evropi i da će nam ubuduće biti potreban veliki broj lekara, jer ostarela populacija ima povećane zahteve za zdravstvenom negom i uslugom.
 
Dr Milica Nikolić Urošević, zastupnica Udruženja za zaštitu prava lekara opšte medicine, navodi da u domovima zdravlja trenutno nedostaje oko 800 lekara ako se poštuje kriterijum koji je propisalo resorno ministarstvo - da na 1.600 pacijenata treba da bude zaposlen jedan lekar opšte prakse. 
 
"Podatak ministarstva o velikom broju zaposlenih novih lekara ne odslikava pravo stanje, jer oni su posao dobili u bolnicama i kliničkim centrima, a ne u domovima zdravlja. U primarnom sektoru je mali broj novozaposlenih, a čak i kada dobijemo pojačanje, novi lekar se vrlo brzo upućuje na specijalizaciju i to čak i iz grana medicine koje su u domu zdravlja nepotrebne", ukazuje dr Nikolić Urošević.
 
Ostatak priče pročitajte u današnjoj Politici.
  • maca

    09.05.2018 14:18
    sramota
    trebaju u penziju, a ne idu, jer su nezamenjivi, a dobri doktori koji nemaju veza više od 5 godina cekaju posao , jer su patriote. Rintaju i sami zarađuju za volonterske specijalizacija. A na konkursu se zapošljavaju preko veze sa prosekom preko 9,5. AQ svi znamo ko su i kako su ostvarili takve proseke. BRAVO , Bravo.
  • Jugo

    13.06.2017 20:33
    Besmisao
    Gospodinu Bulatu je vazno da mu firma radi. Ne zanima ga sta ce biti sa hiljadama promasenih mladih zivota i njihovim porodicama. Ko nema vezu za zaposlenje, pogotovu u vecim gradovima ceka preko pet godina na posao i velika je verovatnoca da ga nece nikad dobiti. Kamo srece da im je drzava zabranila upis na fakultet, izbegli bi ogroman napor, koji su uzalud ulozili. To je cista prevara od strane drzave, za korist malog broja ljudi, a drzava je tim besmislenim upisom u stvari na gubitku. Glavna tema treba da budu lekari na birou koji nikad nisu imali sansu da rade, a kamoli da dobiju specijalizaciju. To dobijaju samo oni koji vec rade, ako ne racunamo ove volonterske specijalizacije koje su vrhunac cinizma, nigde u svetu vidjenog.
  • /

    02.03.2017 22:21
    /
    jeste ima viska svih profila.
    i sta, treba sve da vas izdrzavamo?

    to je dokaz da vam privreda ne funkcionise, da ste jos u komunizmu, da ste bili glupavi dok ste birali zanimanje osim ako niste ekstratalenat za odabranu oblast -sto niste
    gazda ce uvek zaposliti onoliko koliko njemu treba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.