Srbija vodeća po donacijama za opšte dobro

Srbija je vodeća zemlja u regionu kada su u pitanju donacije za opšte dobro, pa je samo prošle godine u te svrhe darovano više od 21 miliona evra, pokazalo je istraživanje fondacija "Trag" i "Katalist".
Istraživanje je pokazalo da je najveći donator inicijativama za opšte dobro poslovni sektor, koji je prošle godine donirao čak 45,5 odsto od ukupne donirane sume. Slede građani, kažu iz "Katalista", koji su svojim manje srećnim sugrađanima donirali 25,2 odsto od ukupnih 21 milion evra.
 
Najviše donacija u Srbiji i dalje je usmereno na jednokratne pomoći, ali, kako je pokazalo istraživanje, postoji i porast donacija usmerenih ka inicijativama sa dugoročnim efektima, ali i neprofitnim organizacijama.
 
Ono što je posebno važno istaći jeste i da se u 2016. godini više novca davalo za obrazovne aktivnosti i dodelu stipendija.
 
Primaoci pomoći su uglavnom osobe sa zdravstvenim problemima, ekonomski ugroženi građani, a sve više raste interesovanje i za samohrane roditelje, decu bez roditeljskog staranja, majke i novorođenčad, kao i za starije građane.
 
Rezultati istraživanja pokazali su da je ukupan iznos donacija u 2016. godini manji za 4,9 odsto nego za 2015. godinu, dok se prosečan iznos donacija po stanovniku smanjio na tri evra, u odnosu na 3,14 evra u 2015. godine.
  • Zapamtićemo

    08.03.2017 16:36
    Odgovor na pitanje
    Ne, to su donacije migrantima - dok se domaći građani glasači koji plaćaju porez - samoubijaju i umiru od gladi i zime.
  • Pitanje

    08.03.2017 15:27
    Da li su u te donacije ušli i iznosi "jednokratne socijalne pomoči" koja je podeljena zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima krajem prošle i početkom ove godine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.