Srbija 18. na svetskoj listi najjeftinijih zemalja za život

Američki magazin "Time" objavio je listu od 50 najjeftinijih zemalja na svetu za život, a Srbija se nalazi na 18. mestu te liste.
Kako je objašnjeno, kao parametri za sastavljanje liste, GoBankingRates je rangirao zemlje na osnovu četiri dostupne mere koje je objavio Numbeo, online baza podataka cena: indeks lokalne kupovne moći, cena zakupa nekretnina, cena namirnica i indeks potrošačkih cena. Poređenja u rezultatima su vršena sa standardom života i cenama u Njujorku.
 
U odnosu na ostalih 49 zemalja, cena zakupa nekretnina u Srbiji je treća najniža, sa prosečnom cenom zakupa jednosobnog stana od oko 155 evra u Novom Sadu, navodi se u tekstu i dodaje da su cene namirnica (za 73,2 % jeftinije nego u Njujorku) i indeks potrošačkih cena (66,8 % jeftiniji) niski, ali i kupovna moć (za 52,4 % niža) stanovništva.
 
Što se tiče regiona, Bosna i Hercegovina je na 11. mestu liste. Kako piše "Time", poseduje pristojnu kupovnu moć, nisku cenu zakupa nekretnina, namirnica i indeksa potrošačkih cena. Kao primer se navodi Sarajevo gde su ukupni mesečni troškovi najma i ostalih troškova između 550 i 650 evra.
 
Hrvatska se nalazi na 47. mestu. Slovenija je na 36. mestu. Zanimljiv podatak je da Slovenija ima višu kupovnu moć od svih 50 zemalja na listi, a u odnosu na Njujork je niža za 13 %. Cena zakupa je jeftinija za 86,5 %, namirnice za 57,4 %, a indeks potrošačkih cena 47,4 %.
 
Crna Gora (26. mesto na listi) se ističe po niskim cenama namirnica, dok im je kupovna moć negde na sredini liste najjeftinijih zemalja za život. 
 
Prvih deset zemalja na listi najjeftinijih zemalja za život su Južna Afrika, Indija, Kosovo, Saudijska Arabija, Kazahstan, Zambija, Oman, Paragvaj, Češka i Makedonija.
  • Bole

    14.05.2017 00:38
    Penetracija
    Steram i u statistiku!
  • Marki

    13.05.2017 22:44
    Naručen tekst
    Pa dobro mi u Vojvodini znamo cene u Mađarskoj. ..duplo skoro jeftinije, čak je i jedna Nemačka jeftinija verovali ili ne, ko ne veruje neka kuca 'real price germany ' nećete verovati. Ja i dalje neverujem da sam pročitao ovaj tekst.
  • Dejan

    13.05.2017 22:17
    Češka
    Živeo u Češkoj, sve je jeftinije nego u Srbiji. Samo primera radi u Češkoj je hleb 30 din dok je u Srbiji 50. Gradski prevoz duplo jeftiniji, nekretnine naprimer stan od 65 m2 u Karlovim Varima košta oko 35000 eura, izuzetno miran narod sa uređenom i lepom državom. Ima posla za one koji hoće da rade na pretek! Jezik se nauči za 3 meseca jer je sličan srpskom. Standard je veći negho u Sloveniji jer su veoma pametno uradili svoju tranziciju i bili su jedni od prvih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija